Gebruiker:Melvinvk/Archief/Spoorhaven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een spoorhaven of spoorweghaven is een type haven bestemd voor treinverkeer. Er zijn drie vormen: spoorhavens bestemd voor overslag van goederen op het spoor of schip, spoorhavens die dienstdoen als aanlegplaats voor een spoorpont waarop treinwagons worden gereden en een haven waar passagiers kunnen overstappen op een veerpont.

In Nederland zijn een aantal spoor(weg)havens, of havens met een dergelijke naam aangelegd. Een voorbeeld van een nog bestaande haven is de Spoorweghaven in Rotterdam. Deze haven werd gebruikt voor de overslag van goederen. Ook in Haarlem en Vlaardingen lagen spoorweghavens die voor dit doel gebruikt werden. De haven in Haarlem, die via de Westergracht was verbonden met de rest van de stad, werd in 1950 gedempt. De haven in Vlaardingen werd in 1895 aangelegd en werd in 1955 gedempt.

De Veerdienst Enkhuizen - Stavoren beschikte over twee havens waar wagons op de spoorpont werden gereden: de Spoorhaven in Enkhuizen en de Spoorhaven in Stavoren. Ze hebben van 1899 tot 1936 bestaan.

Een andere spoorhaven, die uit twee havens bestond, lag in het Zuid-Hollandse Boskoop. De straat Spoorhaven herinnert nog aan deze voormalige havens.

Ook Berkel en Rodenrijs, Delft, Dordrecht en Roosendaal hadden een spoor(weg)haven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Railvervoer Categorie:Straat Categorie:Haven