Gebruiker:Natuur12/Agneta Block

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Agneta Block
Agneta Block in de Vijverhof
Algemene informatie
Geboren 29 oktober 1629
Emmerich
Overleden 20 april 1704
Amsterdam
Land Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Religie Doopsgezind
Bekend van Aanleggen van de buitenplaats Vijverhof

Agneta Block (Emmerich, 29 oktober 1629Amsterdam, 20 april 1704) was een Nederlands tekenaar, papierkunstenaar, verzamelaar van kunst en botanist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Agneta Block werd geboren op 29 oktober 1629 in het Duitse Emmerich. Ze was de dochter van Ida Rutgers en de lakenhandelaar Arend Block. Haar ouders overleden ergens tussen 1632 en 1646 waarna ze vermoedelijk samen met haar broers en zussen ondergebracht werd bij hun oom, David Rutgers in Amsterdam. In 1649 trouwde ze met Hans de Wolff waarna ze samen gingen wonen aan de Warmoesstraat. In diezelfde staat woonde Joost van den Vondel met wie ze goed bevriend raakte. Dit leidde ertoe dat Vondel een aantal gedichten voor haar schreef, maar ze kreeg van hem ook zijn portret en een aantal boeken. Het was onder andere Vondel die haar inspireerde om zich bezig te houden met botanie en kunst. Vooral in haar vrije tijd tekenden, schilderde en bedreef ze de papierknipkunst.

Ze verhuisde in 1668 samen met haar man naar een pand aan de Herengracht. In 1670 kwam haar man te overlijden. Datzelfde jaar schafte ze een hofstede met bijbehorend land bij de Vecht aan. (Gelegen bij het dorp Nieuwersluis tussen Loenen en Breukelen.) Hier legde ze de buitenplaats de Vijverhof aan. Deze buitenplaats omvatte onder andere een boomgaard, moestuin, een vijver, laanbeplanting maar ook een oranjerie. De gebeurtenissen tijdens het rampjaar 1672 leidde ertoe dat de werkzaamheden vertraging opliepen. In 1674 trouwende ze opnieuw, ditmaal met Sijbrand de Flines.

Op de Vijverhof stortte ze zich op de botanie. Ze verzamelde honderden planten van over de hele wereld in de tuin. Vele planten waren zeldzaam en verkreeg ze door zaden te ruilen maar ook door complete exemplaren te importeren. Een van haar verdienste is dat ze de eerste persoon binnen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was die een vruchtdragende ananas kweekte. Haar collectie liet ze door diverse kunstenaars documenteren. Deze documentatie kwam nadien in handen van Valerius Röver die er een catalogus van maakte waardoor bewaard is gebleven welke planten tot de collectie van Block behoorde. Ze onderhield voor haar tuin onder meer contacten met Jan Commelin en Paul Hermann maar de tuin trok ook buitenlandse gasten, waaronder de Zwitsers medicus Zacharias Conrad von Uffenbach.

Block wijzigde de jaren voor haar dood geregeld haar testament. Gezien ze kinderloos was waren de mogelijke begunstigde voornamelijk neven en nichten. Ze overleed op 20 april 1704 in het huis van een familielid te Amsterdam. Na haar dood wilde niemand van de neven en nichten de Vijverhof kopen waarna het verkocht werd. Haar collectie raakte verspreid, haar eigen werk raakte verloren en gedurende de achttiende eeuw verdween ook haar tuin. In 1813 werd het huis gesloopt.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]