Vijverhof (Stichtse Vecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vijverhof
Hoofdgebouw anno 2009
Locatie
Locatie Nieuwersluis, Rijksstraatweg 6a
Opening ca. 1670
Verbouwing 1813 sloop hoofdgebouw,
1866 herbouw hoofdgebouw
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 520405
De Vecht bij de Vijverhof rond 1719
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Vijverhof is een buitenplaats langs de rivier de Vecht bij het Nederlandse dorp Nieuwersluis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Stichter van de buitenplaats was Agnes Block (1629-1704) in 1670, na het overlijden van haar echtgenoot Hans de Wolff.[1][2][3]. Na de aankoop van een boerderij met 14,5 hectare grond liet ze de buitenplaats verrijzen in de vorm van een woonhuis met theekoepel en oranjerie. Daarnaast bestond de buitenplaats uit boomgaarden, een moes- en bloementuin, plantsoen en bos, meerdere vijvers en op de andere rivieroever een overplaats. In het Rampjaar (1672) werden Franse troepen in de Vijverhof ingekwartierd en bleef de buitenplaats gespaard.

In een verwarmde kas kweekte ze de eerste vruchtdragende Ananas van Europa in 1685. Met regelmaat bezochten kunstenaars, waaronder Maria Sibylla Merian, Rochus van Veen, Herman Saftleven, Alida Withoos en Pieter Withoos de Vijverhof om op verzoek zeldzame dieren en planten vast te leggen.

In 1813 werd de buitenplaats deels gesloopt en bij de naastgelegen buitenplaats Over-Holland gevoegd. In 1866 werd de Vijverhof weer zelfstandig en werd het huidige hoofdgebouw in eclectische stijl gebouwd. Vandaag de dag is het oorspronkelijke grondgebied van de buitenplaats gedecimeerd en nog zo'n 1.5 hectare groot.

Agnes Block met gezin en een deel van de tuin geschilderd door Jan Weenix.

De Vijverhof was het hoofdkwartier tijdens de Tweede Wereldoorlog van de NSB-afdeling "de Vechtstreek". In latere tijden was het de hoofdvestiging van achtereenvolgens het Hydrobiologisch Instituut (1957-1968), het Limnologisch Instituut (1968-1992) en het Nederlands Instituut voor Ecologie (1992-2011) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Zie de categorie Vijverhof, Nieuwersluis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.