Naar inhoud springen

Gebruiker:Nijdam/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nijdam/Kladblok

Dit is het persoonlijke kladblok van Nijdam.

Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen met wat meer Wikipedia-ervaring) en mag dus geen onoorbare dingen bevatten, zoals auteursrechtschendingen.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.

1[bewerken | brontekst bewerken]

Punten op de inclinometer met coordinaten in ABC-stelsel, het stelsel vast aan de inclinometer, en in XYZ-stelsel, vast aan aarde met Z verticaal. NB. De inclinometer ligt in z'n uiteindelijke positie, scheef op de zeebodem.

Wat is de coordinatentransformatie K (aliastransformatie), zodat: ? De aflezing van de hoeken op het display van de inclinometer bepalen K.

Formeel: coordinatiseringen en

,

immers

2[bewerken | brontekst bewerken]

Punten op inclinometer, met coordinaten in XYZ-stelsel, gemeten toen de inclinometer vlak op de aarde lag. Nadat de inclinometer gedraaid op de zeebodem is komen te liggen, zijn de punten isometrisch getransformeerd (alibitransformatie) via de transformatie T naar andere punten.

De transformatie T transformeert naar met coordinaten

.

T wordt bepaald door de hoeken op het display van de inclinometer.

3[bewerken | brontekst bewerken]

T is in wezen dezelfde als K; T en K hebben dezelfde matrix. Maar je moet steeds goed weten of je vanuit (ABC) de (XYZ) berekent of omgekeerd, vanuit (XYZ) naar (ABC), dus met de inverse.

4. Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

in XYZ-stelsel
in XYZ-stelsel

5[bewerken | brontekst bewerken]

Of vat de punten

op in een ABC-stelsel en

als de coordinaten van dezelfde punten, maar in het XYZ-stelsel

6[bewerken | brontekst bewerken]

T draait eerst over 45 grd om Y-as naar Z-as en daarna 45 grd om Z-as naar Y-as

7[bewerken | brontekst bewerken]

Soms zijn in de praktijk en bekend en moet bepaald worden. 2 punten zijn genoeg, maar het systeem is overbepaald.

Meestal wordt P of K bepaald door de hoeken pitch en roll .

8[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn 2 draaiingen om 2 assen voldoende? NB: draai A-as naar X-as; dan B-as naar Y-as. dan moet vanzelf de C-as langs de Z-as vallen.