Gebruiker:Nl maclean/Kladblok/wf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Willem Ferwerda (1959) is een Nederlandse natuurbeschermer en milieuactivist. Hij is directeur van Commonland, een organisatie die zich inzet voor het herstel en duurzaam beheer van grote, onleefbaar geworden gebieden. Ferwerda is verder als adviseur of bestuurder betrokken bij nationale en internationale organisaties en initiatieven op het gebied van natuur en duurzaamheid. Hij stond in 2016 op de eerste plaats in de Duurzame 100 van Trouw.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ferwerda studeerde tropische ecologie en milieukunde in Amsterdam en Bogota. Hij werkte in Zuid-Amerika, Azië en Afrika in projecten op het gebied van natuurbeheer, herstel van natuurgebieden en ecotoerisme. In 2000 werd hij directeur van Nederlandse kantoor van de internationale natuurorganisatie IUCN - International Union for Conservation of Nature. Bij IUCN was hij onder andere initiatiefnemer van Leaders for Nature, een netwerk van prominenten uit het bedrijfsleven die optreden als pleitbezorgers voor duurzaam ondernemen en verantwoord omgaan met biodiversiteit. Ook was hij betrokken bij het totstandkomen van een akkoord tussen natuurorganisaties en de werkgeversorganisatie VNO-NCW inzake biodiversiteit, en bij het opzetten van een financieringsprogramma voor natuurbeheer in ontwikkelingslanden.

In 2012 vertrok Ferwerda van IUCN naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam waar hij nog steeds verbonden is aan het Centre for Ecotransformation. De Erasmus Universiteit is een van de oprichters van Commonland, een organisatie die zich richt op herstel van natuur, bodem en landbouw in grote, onleefbaar geworden gebieden. Ferwerda is CEO van Commonland.

Hij is verder als adviseur of bestuurder verbonden aan de World Land Trust (UK), de Charles Darwin Foundation (Galapagos, Ecuador), het Lippe-Biesterfeld Nature College en de IUCN Commission on Ecosystem Management. In 2016 plaatste Trouw hem op de eerste plaats in de Duurzame 100, de lijst van Nederlanders met de meeste invloed op het gebied van milieu en duurzaamheid.

Externe bronnen[bewerken | brontekst bewerken]



Categorie:Nederlands activist Categorie:Milieuactivist Categorie:Nederlands_natuurbeschermer