Gebruiker:Noorwegen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Noorwegen.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

=========================================[bewerken | brontekst bewerken]
De plaats van het ongeluk

Het busongeluk in Måbødalen was een busongeluk dat plaats vond op 15 augustus 1988. Toen de bus van de plaats Hardangervidda naar Bergen reed botste de bus tegen de betonnen boog van de Mabo-tunnel op de Noorse nationale weg 7. Vijftien van de vierëndertig passagiers overleefden het ongeluk niet. De chauffeur stierf 12 dagen later aan zijn verwondingen.

De bus zou voor een schoolreisje gebruikt zijn. Het was een Zweedse bus en de plaats van bestemming was Bergen waar ze zouden stoppen om vervolgens naar Schetland te gaan. Twaalf van de in totaal vijftien overledenen waren kinderen, de resterende overledenen waren ouders van de kinderen en daaronder zat ook de chauffeur. Het feit dat veel kinderen bij het busongeluk om het leven kwamen, heeft nog veel verdriet in Noorwegen en Zweden opgeleverd.

Velen overlevenden werden getraumatiseerd door het ongeluk, hun rol in het leven werd daarom 20 jaar lang bestudeerd door professoren en wetenschappers. Normaal zou dat nooit gebeuren. Sommigen die de ramp overleefd hebben, hebben er nog steeds trauma's van.

In 2012, iets minder dan 25 jaar na het busongeluk, was er opnieuw een busongeluk waar veel kinderen bij om het leven kwamen. Ditmaal was het in het Zwitserse plaatsje Sierre. Een Belgische bus kwam toen tegen een betonnen muur in een een Zwitserse tunnel.

[[Categorie:Ongeluk]] [[no:Måbødal-ulykken]] [[nn:Måbødalsulukka]] [[sv:Måbødalolyckan]]

========================================================================[bewerken | brontekst bewerken]
President Bush ondertekent de wet in de Hamilton H.S. in Hamilton, Ohio.

No Child Left Behind Act (veelgebruikte afkorting: NCLB) is een Amerikaanse wet die stand is gekomen op 8 januari 2002.[1] Veel mensen vonden de wet een goed idee.

De wet is in principe bedoeld voor standaard-basis onderwijs. De bedoeling van de wet is dat iedere leerling goede resultaten op school haalt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Amerikaanse wet]] [[de:No Child Left Behind Act]] [[en:No Child Left Behind Act]] [[es:Ley que ningún niño se quede atrás]] [[ko:아동 낙오 방지법]] [[simple:No Child Left Behind Act]] [[sk:No Child Left Behind]] [[fi:No Child Left Behind Act]] [[sv:No Child Left Behind Act]] [[zh:有教無類法案]]