Gebruiker:Osesimie04/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Takis (snack)[bewerken | brontekst bewerken]

Takis is een Mexicaanse chipsmerk dat in 1999 geïntroduceerd werd door het bedrijf Barcel.[1]De chips lieten zich inspireren door het traditionele Mexicaanse eten, de taquito. Door de jaren heen zijn Takis een van Mexico’s populairste snacks geworden en hebben ze de westerse markt bij storm genomen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Takis zijn gecreëerd in Mexico in het jaar 1999 door Barcel, een dochteronderneming van een van de grootste bakkerijbedrijven Grupo Bimbo. Tot de dag van vandaag worden de chips nog steeds vervaardigd door het bedrijf.[2][3]In de beginjaren van de jaren 2000 werd het merk voor het eerst voorgesteld aan de Verenigde Staten. In een poging om op te vallen tussen alle andere chipsmerken verkochten ze oorspronkelijk voornamelijk in[4] kleine winkels en tankstations. Geleidelijk aan werd Takis steeds populairder tussen de mensen en vandaag wordt het bestempeld als een van de meest populaire snacks in de Verenigde Staten.

Smaken[bewerken | brontekst bewerken]

De Mexicaanse hit is verkrijgbaar in verschillende smaken met als bekendste de Takis Fuego. Ze hebben allemaal dezelfde basis: kleine opgerolde mais tortilla chips die gefrituurd en achteraf gekruid worden met chilipoeder. De Takis merk komt buiten zijn standaard cilindervormige chip ook in andere variaties voor, onder andere de[5]Takis Waves en de Takis Hot Nuts.

Populariteit[bewerken | brontekst bewerken]

Met zijn toegenomen populariteit heeft Takis talloze doelgroepen bereikt, maar de snack is met name een favoriet geworden voor veel[6] tieners. Door de verslavende smaken en kleurrijke verpakkingen vallen Takis vaak te vinden in Amerikaanse cafetaria's, net als andere populaire snacks zoals Flaming Hot Cheetos.

Sociale media spelen hier een grote rol in.[7]Er wordt veel reclame gemaakt voor de chips en er wordt veel over gepraat op apps als TikTok, Twitter en Youtube. Hier vind je onder andere voedseltrends zoals Mukbangs waarbij influencers eten bedekken met kruimels van Takis. Niet alleen spreekt dit jongeren in Amerika aan om deze verslavende chips te hebben, maar door sociale media willen[8] jongeren wereldwijd ook hun handen hierop krijgen.

Gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

[9]Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in België verbiedt Takis en wil ze van de markt halen. Het zou te maken hebben met een toelatingsprobleem wegens het additief E110. Dit is een kleurstof die in bepaalde categorieën niet is toegelaten en verboden is in Europa. Toch worden de producten verkocht, maar het FAVV blijft consumenten erop wijzen dat dit niet altijd veilig is.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Takis. Epicness Wiki. Geraadpleegd op 28 mei 2023.
  2. (en) admin, Takis®. Barcel USA (13 februari 2018). Geraadpleegd op 28 mei 2023.
  3. (en) https://www.facebook.com/BooksByBriannaY, Takis (History, FAQ, Flavors & Commercials) - Snack History (20 augustus 2021). Geraadpleegd op 28 mei 2023.
  4. (en) https://www.facebook.com/BooksByBriannaY, Takis (History, FAQ, Flavors & Commercials) - Snack History (20 augustus 2021). Geraadpleegd op 28 mei 2023.
  5. (en) admin, Takis®. Barcel USA (13 februari 2018). Geraadpleegd op 28 mei 2023.
  6. (en) How Takis Became A Popular Snack Food Among Young People In The United States – Sdlgbtn (29 oktober 2022). Geraadpleegd op 28 mei 2023.
  7. (en) Hornung, Dayna, Taki's Are Trending. blog.hollywoodbranded.com. Geraadpleegd op 28 mei 2023.
  8. Watertanden tussen de rekken met extreem zuur, zoet of pikant snoepgoed. De Standaard (26 mei 2023). Geraadpleegd op 28 mei 2023.
  9. Superhete tortillachips zijn hot op tiktok maar voedselinspectie haalt takis uit de markt. www.hln.be. Geraadpleegd op 28 mei 2023.