Gebruiker:Tom Meijer/Nader tot TomMeijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Even voorstellen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mijn naam is Tom Meijer. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen. Ik heb mijn 'basisopleiding' gehad in de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie) maar dat is inmiddels erg lang geleden, en achteraf mag je je afvragen wie er het meest van geleerd heeft. Wel is het zo dat ik aan deze ervaring enorm veel gehad heb tijdens mijn geologie studie en mijn werk. Wat dat betreft is een studie geologie of biologie volstrekt onvoldoende om 'gevoel' en voorstellingsvermogen te ontwikkelen voor begrippen als 'biotoop', '(paleo)ecologie', 'facies', (ik noem maar wat). Zaken die je je nooit voldoende eigen kunt maken door alleen boeken te bestuderen maar alleen door veel 'het veld' in te gaan en dat kun je maar het beste op jonge leeftijd gedaan hebben want dat beklijft het beste..

Mijn werk en mijn interesses[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dat valt ongeveer samen. Ik ben sinds 2000 (vervroegd) gepensioneerd omdat het bedrijf waar ik werkte meende mijn expertise niet meer nodig te hebben (daar denk ik zelf natuurlijk heel anders over). Ik heb ongeveer 30 jaar gewerkt bij de voormalige RGD (Rijks Geologische Dienst) en zijn opvolgers. Momenteel ben ik oa gastmedewerker bij de molluskenafdeling van Naturalis. Mijn vakgebied is malacologie, ik houd mij dus met schelpen en slakken (mollusken) bezig. Beroepsmatig heb ik mij bezig gehouden met molluskenonderzoek in Kwartaire en Pliocene afzettingen in het Noordzee gebied en Europa in wijdere zin. Mijn specialisme omvat mollusken-biostratigrafie inclusief paleoecologie maar daarnaast weet ik veel van de algemene Kwartair en Plioceen stratigrafie van deze gebieden. Ik ben geïnteresseerd in de paleoecologie van mollusken en heb daarvoor ook het één en ander ontwikkeld. Over deze onderwerpen heb ik gepubliceerd, ook in multidisciplinair verband (Kwartairstratigrafisch onderzoek is eigenlijk per definitie multidisciplinair). Ik ben oa mede-auteur van het boek 'De Nederlandse Zoetwatermollusken'.
  • Mijn verdere interesses liggen bij de taxonomie en de paleobiogeografie van mollusken en de toepassing van (Amino Acid Razemisation - AAR) aminozuur racemisatie ouderdoms bepalingen in de stratigrafie van het Noordzeebekken. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de historische ontwikkelingen van de hier genoemde vakgebieden.
  • Ik heb een aantal websites gemaakt en onderhoud er op dit moment nog twee, hoewel ik de nieuwste ontwikkelingen daarin bewust niet volg. Ik ben de websites van de NMV (Nederlandse Malacologische Vereniging) en de WTKG (Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie) gestart en heb de website van Unitas Malacologica opnieuw leven ingeblazan. Ik onderhoud de website van EQMal (European Quaternary Malacologists) en heb een privé website.
  • Tenslotte ben ik geïnteresseerd in Jugendstil en Art Deco, wat niet wil zeggen dat ik er veel van weet.
  • Ik heb in Nederland vele ontsluitingen bezocht, bemonsterd en onderzocht. De belangrijkste zijn: Bavel, Russel-Tiglia-Egypte en Maalbeek bij Tegelen, Belvédère bij Maastricht, Fransche Kamp bij Wageningen, Wijkertunnel bouwput bij Velzen, diverse andere ontsluitingen in Holocene afzettingen, etc. Voor mijn werk heb ik enkele honderden boringen onderzocht. De belangrijkste zijn: Noordwijk, Asperen/Leerdam, Brielle, West-Terschelling, Zuurland/Brielle, Gelselaar/Neede, Hendrik Ido Ambacht en G16-22.

Verenigingen & organisaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ik ben op verschillende manieren actief in de verenigingen die hierboven al genoemd zijn, verder in de QRA (Quaternary Research Association), de SEQS (Section on European Quaternary Stratigraphy) van INQUA, de Palynologische, Sedimentologische en Paleobiologische Kringen van het KNGMG, en ik ben 'associate editor' van Quaternaire, het tijdschrift van de AFEQ (Association Française de l'Étude du Quaternaire) en 'associate member' van AHOB (Ancient Human Occupation of Britain).
  • Van het Nieuw Republikeins Genootschap ben ik lid, maar niet actief.
  • Misschien ben ik iets vergeten te noemen.

Huidige activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ik probeer mijn opgedane kennis in (populaire en wetenschappelijke) publicaties vast te leggen. Door de aard van mijn vroegere werk is publiceren er bekaaid vanaf gekomen en omdat het onderzoek wat er gedaan is met belastinggeld gefinancierd is vind ik dat niet correct. Daar probeer ik dus nog iets aan te doen.
  • Tussendoor probeer ik als mosterd na de maaltijd nog te promoveren. Ik doe het nu omdat ik het leuk vind. Ik probeer daarbij wat meer duidelijkheid in de stratigrafie van het Nederlandse Midden Pleistoceen te brengen.

Skepsis[bewerken | brontekst bewerken]

  • (Klimaat)computermodellen. Modellen die het klimaat pretenderen te beschrijven/voorspellen kunnen niet deugen. Er is nog veel te veel onbekend, wat men daarover ook beweert.
  • Ik ben sceptisch in het "klimaatdebat". Ik betwijfel de grootte van de ivloed van de mens op het klimaat. Ik twijfel echter niet aan de veranderingen die waargenomen worden. Als de trend in de waarnemingen doorgetrokken mag worden, dan is twijfel over het verdere verloop nauwelijks mogelijk. De voorspelde zeespiegel verhogingen zijn dan trouwens lachwekkend laag en moeten minimaal met een factor 10 vermenigvuldigd worden. Met de uitspraak in 2006 van Burg. Leers van Maastricht om in zijn stad i.p.v. in de Randstad te investeren ben ik het van harte eens. Mijn kinderen adviseer ik dan ook al vast te verhuizen naar hogere gronden (ze doen het trouwens niet). Los van het voorgaande ben ik wel een voorstander van het fors verminderen van het gebruik van grondstoffen. Daar moet zo zuinig en verstandig mogelijk mee omgegaan worden. Dat heeft niets met klimaat maar alles met welbegrepen eigen belang te maken. Een leefbare Aarde die ons voldoende blijft leveren staat volkomen los van het huidige klimaat debat. Of wij klimaatverandering veroorzaken staat los van het feit dat wij zuinig op de Aarde moeten zijn.
  • In wetenschap gaat het niet om 'meeste stemmen gelden': het is mogelijk dat slechts één persoon het juiste antwoord heeft terwijl ieder ander van het verkeerde uitgaat. Zo is het met het klimaat debat: het is gekaapt door weerkundigen, milieu activisten, politici en wetenschappers die financieel afhankelijk zijn van 'klimaat onderzoek'. Dat zijn allemaal mensen met een per definitie korte termijn agenda (en ditto geheugen) en weinig kennis van de materie. De lange termijn zien ze als een extrapolatie (met kreupele computermodellen!) van gegevens die afkomstig zijn van hooguit 300 jaar metingen (vaak veel minder).


Voor[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Witte Boekje; de Republiek; het Rijnlandse Economische Model; meer vertrouwen in eigen kunnen en in anderen; delen; als maatschappij meer investeren in jonge kinderen, in de opvoeding en het onderwijs (inclusief het WO); openbaar vervoer; het terugdraaien van privatisering van voormalige overheidsbedrijven die van ons allemaal zijn of 'een landsbelang dienen' (infrastructuur, water, energie, bepaalde advisering waar zeer veel kennis voor nodig is en onafhankelijkheid een voorwaarde).

Tegen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ik ben een tegenstander van het Groene Boekje; de VVD; het CDA om over de oudlichters TON en PVV maar niet te spreken (ronduit walgelijk); de monarchie; elke religie; de managerscultuur (scholen die voor manager opleiden moeten afgeschaft); privatisering van instellingen die van ons allemaal zijn; het Angelsaksische economische model; de angst maatschappij (zich uitend in het verzekeringswezen, de wildgroei aan adviesbedrijven, het weer alarm, en nog veel meer) en nog wat zaken (hier moet ik duidelijk nog wat aan doen)

Website[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mijn website staat hieronder vermeld. Ik heb hier een allegaartje aan info die betrekking heeft op mijn mollusken/Kwartair interesses bij elkaar gebracht. Je vindt er ook links naar de andere hierboven genoemde websites en een lijst van mijn publicaties (waarvan je eventueel overdrukjes of pdf's kunt aanvragen). Van enkele pagina's komt de inhoud je misschien bekend voor. Dat klopt want zowel op Wikipedia als op mijn eigen website houd ik vergelijkbare onderwerpen bij.

Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ik was al veel langer van plan om aan Wikipedia bij te dragen maar had daar nooit de tijd voor. Bij deze dan.
  • Ik houd me vooral bezig met Kwartairgeologie en mollusken. Vooral de kwaliteit van de bestaande pagina's moet omhoog. Verder vind ik dat er nogal wat onevenwichtigheid in de bijdragen zit. Daar zou iets aan gedaan moeten worden. Bij paleontologie is b.v. veel over gewervelde dieren te vinden. Daar is niets mis mee maar weerspiegelt niet de werkelijkheid. Dat er meer mensen bezig zijn met mollusken, waar ook veel meer soorten van zijn dan bij vertebraten, blijkt niet uit het aantal bijdragen aan Wikipedia. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de manier waarop Wikipedia tot stand komt en dat zal in de loop van de tijd wel recht getrokken worden.