Gebruiker:Patrick/functietheorie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Cauchy-Riemann-vergelijkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Als de complexe functie differentieerbaar is in het punt en we schrijven voor :

,

geldt voor de afgeleide

.

De afgeleide kan dus worden uitgedrukt in de partiële afgeleiden van en in het punt . In dat punt voldoet dus aan de Cauchy-Riemann-vergelijkingen:

Omgekeerd geldt dat een functie die op zijn gehele domein aan de Cauchy-Riemann-vergelijkingen voldoet en waarvan de partiële afgeleiden continu zijn, analytisch is.

Wirtinger afgeleide[bewerken | brontekst bewerken]

,

dus

,

dus

met

.

Om dit voor willekeurige complexe en te kunnen definiëren moeten overigens de functies en worden uitgebreid naar functies van twee complexe variabelen. Dit kan vaak op een voor de hand liggende manier waarbij de uitdrukking hetzelfde blijft en de differenteerbaarheid gehandhaafd blijft.

Voorbeelden:

  • f(z)=Re z, u=x, v=0, g(a,b)=(a+b)/2
  • f(z)=Im z, u=0, v=y, g(a,b)=(a-b)/2
  • f(z)=z, u=x, v=y, g(a,b)=a
  • f(z)=, u=x, v=-y, g(a,b)=b


.

De Cauchy-Riemann-vergelijkingen zijn equivalent met

voor a+b reëel en a-b zuiver imaginair,

dus met g(a,b) dan alleen afhankelijk van a.

Als de functies en bijvoorbeeld polynomen in x en y zijn, en zijn uitgebreid naar functies van twee complexe variabelen waarbij de uitdrukking hetzelfde is gebleven, is het al of niet afhankelijk zijn van b niet veranderd door de uitbreiding: als het uitgeschreven polynoom (d.i. zonder haakjes) termen met alleen een verschillende coëfficiënt samen heeft gevoegd (en uiteraard geen termen heeft met coëfficiënt nul) komt onafhankelijkheid van b overeen met het niet voorkomen van b. Hetzelfde geldt bij machtreeksen in x en/of y.


Als differentieerbaar is geldt

,

dus

.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]