Gebruiker:Patrick/virm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Samenstelling, nummering en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Een VIRM-trein bestaat uit één of meer treinstellen (ook wel treinstammen genoemd, zie boven, maar NS gebruikt zelf in de trein treinstel), die elk bestaan uit 4 of 6 rijtuigen.

Er zijn 98 stellen VIRM-IV met in de 1e klas 61-63 zitplaatsen en in de 2e klas 326-330, plus 16 klapzittingen.

Verder zijn er 80 stellen VIRM-VI met in de 1e klas 129-132 zitplaatsen en in de 2e klas 438-442, plus 26 klapzittingen.

Er is air-conditioning; in elk rijtuig en elke verdieping kan deze afzonderlijk geregeld worden. De ramen kunnen niet open.

MBvk1/2 oud: boven 47 vav, 3 coach, beneden 39 vav, 4 coach (minder dan boven door kasten bij de deuren, links, gezien vanuit het compartiment), balkon 4 vav, 4 klap, totaal 97 + 4 klap.

MBvk1/2 nieuw: boven 47 vav, 3 coach, beneden 8 vav, 37 coach (minder dan boven door kasten bij de deuren, links, gezien vanuit het compartiment), balkon 4 vav, 4 klap, totaal 99 + 4 klap.

ABv3/4 nieuw: boven 2e klas balkon 6 dwars vav.

Soms op balkon 1 bank, soms bank met 2 klapstoelen vav.

De laatste twee cijfers van het treinstelnummer zijn gelijk aan die van het rijtuignummer van de ABv3/4. Op dit rijtuig staat aan de buitenkant in grote cijfers het treinstelnummer. Rijtuignummers (van 3+4 cijfers) staan minder vaak vermeld dan het treinstelnummer, maar wel boven de deuren bij de koppelingen.

VIRM-1 t/m 3[bewerken | brontekst bewerken]

De series VIRM-1 t/m 3 bestaan in totaal uit 668 rijtuigen:

  • 254 mBvk1/2-bakken: aangedreven koprijtuigen met tweede klas
  • 127 ABv3/4-bakken: tussenrijtuigen met eerste/tweede klas
  • 80 ABv5-bakken: tussenrijtuigen met eerste/tweede klas
  • 127 ABv6-bakken: tussenrijtuigen met stroomafnemers en eerste/tweede klas
  • 80 mBv7-bakken: aangedreven tussenrijtuigen met tweede klas

De samenstelling is:

  • 47 stellen VIRM-IV: mBvk1 + ABv3/4 + ABv6 + mBvk2 (verlengd: serie 9400; nieuw: serie 9500)
  • 80 stellen VIRM-VI: mBvk1 + ABv3/4 + ABv6 + mBv7 + ABv5 + mBvk2 (verlengd: serie 8600; nieuw: serie 8700)

De stelnummers zijn 01 t/m 81 met steeds 94 of 86 ervoor, 01 t/m 25 met steeds 87 of 95 ervoor, en 8726 t/m 8746.

Aan de uiteinden van elk rijtuig is een gedeelte op het niveau van de buitendeur (balkon), daartussen zit het gedeelte met een onder- en een bovenverdieping; vanaf het balkon is er een trapje omlaag naar de onderverdieping en een trapje omhoog naar de bovenverdieping. Er zitten niet meer gebruikte liftjes tussen deze trapjes (deze werden gebruikt voor de cateringtrolley, die in 2003 is afgeschaft).

De stoelopstelling is boven vis-à-vis, onder voornamelijk coach. Er is een gangpad met in de tweede klas aan elke kant twee stoelen naast elkaar, en in de eerste klas aan de ene kant één stoel en aan de andere kant twee. Naast de ingang vanaf de trap staat er boven één stoel tegenover twee, en onder staan er drie stoelen minder dan aan de andere kant van het gangpad. Omdat het gangpad in het midden zit en de deur naast het midden (in het midden zit het ongebruikte liftje) zit hier een zijwaartse beweging in de looproute. Bij de deur tussen eerste en tweede klas is er in de tweede klas een stoel minder. In de tweede klas zitten er geen armleuningen tussen de stoelen, in de eerste klas wel; deze zijn niet opklapbaar.

De indeling van de balkons varieert al naar gelang de aanwezigheid van een toilet, ruimte voor grote bagage en fietsen, en dienstruimten. Op sommige zijn er één of twee blokjes van vier stoelen in vis-à-vis opstelling en/of een rijtje luxe klapstoelen in dwarsrichting, met de rug naar het raam.

Bij vis-à-vis opstelling zit aan de raamkant een asymmetrisch vast tafeltje, behalve op het balkon. Eronder zit een inklapbare afvalbak. Bij coachopstelling zit in de rugleuning van elke stoel ervoor een opklapbaar tafeltje en een inklapbare afvalbakje.

Er zijn twee soorten toiletten, waarvan één toegankelijk voor minder-validen (met een brede deur naar vrije balkonruimte) en één gewoon (smallere deur, aan de doorgang tussen het toilet en een blokje van vier stoelen). Er zit boven elk liftje een lampje dat brandt als het eerstvolgende toilet bezet is.

De stoelen in de tweede klas zijn paars, in de eerste klas blauw/paars. Alleen op de onderverdieping zijn er bagagerekken boven de stoelen; deze hebben een golvende vorm.

VIRM-4[bewerken | brontekst bewerken]

De serie VIRM-4 bestaat in totaal uit 204 rijtuigen (excl. 1 voor vervanging in een andere serie):

  • 102 mBvk1/2-bakken: aangedreven koprijtuigen met tweede klas
  • 51 ABv4-bakken: tussenrijtuigen met eerste/tweede klas
  • 51 ABv6-bakken: tussenrijtuigen met stroomafnemers en eerste/tweede klas

De samenstelling is:

  • 51 stellen VIRM-IV: mBvk1 + ABv3/4 + ABv6 + mBvk2

De stelnummers zijn 9547 t/m 9597.

De stoelen in de tweede klas zijn blauw, in de eerste klas rood (net als de vernieuwde Sprinters en Koplopers). Er zijn geen liftjes, daardoor zijn de trappen breder. De eerste klas heeft leeslampjes en contactdozen voor het gebruik van o.a. laptops.

De toiletten lozen niet direct op de spoorbaan, maar zijn voorzien van bioreactors. De informatieschermen waarop in voorgaande series de bestemming aangegeven wordt ontbreken. Hiervoor in de plaats zullen deze stellen in de toekomst voorzien worden van OBIS met uitgebreide reisinformatie en internet.