Gebruiker:Petranelbox/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Carlos Henny Blaaker (Paramaribo, Suriname 1961) is een beeldend kunstenaar die werkt op een hedendaagse narratieve wijze.


Blaaker studeerde aan de Academie voor de Hogere Kunst en Cultuur Paramaribo / Suriname te Paramaribo waar toen Nola Hatterman les gaf. In 1982 vertrok Blaaker naar New York om te gaan studeren aan The Art Students League of New York en Print Making Workshop o.l.v. Robert Blackburn.

Na terugkeer in Suriname werd hij docent aan het Nola Hatterman Instituut. In 1990 vertrekt hij naar Rotterdam, Nederland waar hij exposeert bij ondermeer Galerie Delta, Het Stedelijk Museum (1996), Art Cologne (met Delta), Lineart Gent, De KunstRAI.

In 2009 verhuist Blaaker naar Curaçao waar hij zich gaat toeleggen op het maken van sculpturen in brons, polyurethaan, staal, polyester, epoxy en hout. “Ik wil het schilderen en het beeldhouwen naar elkaar toe brengen, zodat een schilderij ook een driedimensionaal ding zou kunnen worden en omgekeerd. Dit zijn pogingen voor het opheffen van die schutting tussen beeldhouwkunst en schilderkunst. Ik wil eigenlijk de beelden verheffen.”

Blaaker wil met zijn kunst een verhaal vertellen en toont vaak gewone mensen die bij hem in de buurt wonen. Blaakers muzen zijn de kansarmen in zijn buurt die hij dagelijks om zich heen ziet: immigranten, daklozen, illegalen en andere minderbedeelden. Herkenbare types die je overal ter wereld op straat zou kunnen tegenkomen. Op het eerste gezicht lijken de modellen letterlijk verbeeld, maar onder het realistische oppervlak van stijl schuilt een verhaal door de context waarin ze zijn geplaatst. Hierdoor wordt de letterlijkheid overstegen en krijgen de werken een zekere gelaagdheid waaraan ze hun betekenis ontlenen. De interpretatie van het kunstwerk is echter aan de kijker. Hierover verklaart hij: ‘Ik ben een verhalenverteller in mijn werk’.[1] Door middel van zijn kunst maakt Blaaker de ‘onzichtbaren’ aan de onderkant van de samenleving zichtbaar. Kritiek op de maatschappij schuwt hij daarbij niet.

Blaaker heeft op verschillende plekken in de wereld geëxposeerd.

  1. Carlos Blaaker, Ingrid Braam, Roel Hijink, [www.carlosblaaker.com http://www.carlosblaaker.com/about/].