Gebruiker:PieterHZS/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van PieterHZS.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

De waaslandhaven[bewerken | brontekst bewerken]

Waaslandhaven

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de jaren 60 kampte de Haven van Antwerpen met expansieproblemen. De conclusie was dat de linker oever van de schelde een ideale plek was om verder te expanderen. Het oorspronkelijke plan was om het zogenaamde *" Baalhoekkanaal " aan te leggen dit zou dwars doorheen de polders van Kallo, Doel en Nederland gaan. Men liet plannen opstellen voor een uitbreiding maar liefst 12.000 ha. Het betrof de grootste grond inname van Europa.

Gedurende de lente van 1968 werd een bouwverbod afgekondigd en is men gestart met de eerste onteigeningen in Kallo waarna men dan in 1971 is men gestart met de bouw van de Kallosluis. Op 18 Juli 1975 keurde de regering de plannen goed voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De wet Chabert werd aangenomen die het beheer regelde van het Linkerscheldeoevergebied. Daarbij werd de Maatschappij voor het Grond- en Industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied opgericht, die over onteigeningsbevoegdheid beschikt om onteigeningen door te voeren ten behoeve van de haveninstallaties en de industriële vestigingen.

Tussen 1980 en 1986 is men dan begonnen met het graven van het Waaslandkanaal samen met het Vrasenedok en het Doeldok. Om het verkeer te ontlasten is men plannen beginnen maken voor de bouw van een derde tunnel tussen linker en rechteroever waarvan de werken van start gingen in 1987 en die als naam de Liefkenshoektunnel kreeg.

Toen de inkomsten van de Waaslandhaven in november 1989 alle verwachtingen oversteeg, doken de plannen voor een nieuw dok in een stroomversnelling en in 1996 is het Verrebroekdok verwezenlijkt. Dit dok is momenteel nog maar voor 2/3de afgewerkt maar staat hoog op de planning voor verdere afwerking.

De waaslandhaven beschikt tevens nog over het grootste getijdok ter wereld. Dit werd gegraven ten zuiden van Doel rond 1999. Deze heeft de naam gekregen Deurganckdok.

Op 12 november 2008 is men begonnen met het boren van twee spoortunnels tegen de toen huidige Liefkenshoektunnel. Deze hoort af te zijn tegen september 2014 Om het Deurganckdok te verbinden met de andere dokken is men 24 oktober 2011 begonnen aan de bouw van de Deurganckdoksluis. Deze hoort ook de grootste ter wereld te worden. In het voorjaar van 2016 zouden de werken klaar moeten zijn.

Momenteel heeft de haven in het linkerschelde oever gebied een totale oppervlakte van 7000 hectaren vaarvan er momenteel 2500 worden uitgebaat als bedrijventerrein. Dit zorgde voor een tewerkstelling van 14595 werknemers eind 2011.

[1] [2] [3]

[[Categorie:Antwerpse havengebied]]