Naar inhoud springen

Gebruiker:Rijper/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rijper/Kladblok

Dit is het persoonlijke kladblok van Rijper.

Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen met wat meer Wikipedia-ervaring) en mag dus geen onoorbare dingen bevatten, zoals auteursrechtschendingen.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.

Sjouke Rijper[bewerken | brontekst bewerken]

Sjouke Rijper (Amsterdam, 12 september 1884 - Leusden, 28 november 1944) was onderwijzer en predikant.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Rijper vertrekt in 1912 als onderwijzer met grote theologische interesse naar Argentinië om in het plaatsje Tres Arroyos les te geven aan de kinderen van Nederlandse kolonisten. Bij gebrek aan geestelijke bijstand voor de kolonisten wordt Rijper dominee benoemd. Zjin werk mondt uit tot een internaat met school en kerk. Na zijn terugkeer naar Nederland (1919) wordt hij benoemd in de gemeentes van Reeuwijk-Sluipwijk en Nieuw Weerdinge. De dominee kampt al sinds zijn jeugd met een gebrekkige gezondheid (mede door TBC). 1 juli 1929 ontvangt hij op 45-jarige leeftijd eervol ontslag en emeritaat (pensioen) wegens “algehele invaliditeit.” In de jaren dertig preekt hij als invalpredikant in diverse plaatsen in Nederland waaronder zijn woonplaats Amersfoort.

Oorlogsjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Sjouke Rijper en zijn vrouw Anna hebben een gezin van 14 kinderen. Een aantal van hen is betrokken bij verzetsactiviteiten. 16 november 1944 is er een inval van de Landwacht in hun woning. Een onderduiker en andere bewijzen van verzetsactiviteiten worden gevonden. De dominee, zijn vrouw en de nog thuiswonende kinderen alsmede de onderduiker worden gearresteerd en opgesloten in Kamp Amersfoort. Twee dagen later worden zijn twee zoons (Frans en Klaas) en de onderduiker (Henk van Dijk) geëxecuteerd. Op 26 november gebeurt hetzelfde met de dominee. Beide executies staan onder bevel van Joseph Kotälla, de beruchte kampbeul die later één vanm de Vier van Breda zou worden.