Gebruiker:Robert Prummel/Danilo Dolci

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Danilo Dolci

Danilo Dolci, (Sesana (Sežana), toen Italië, nu Slovenië, 28 juni 1924 - Trappeto 30 december 1997[1]), was een Italiaans architect, socioloog, sociaal hervormer en pacifist.

Hij werd internationaal bekend door zijn strijd tegen de maffia en zijn initiatieven om de dorpsgemeenschap in het Siciliaanse vissersdorp Trappeto zelf te laten werken aan gemeenschappelijke voorzieningen zoals scholen, een ziekenhuis, een weeshuis en een irrigatiesysteem. Zijn originele en geweldloze acties bezorgden hem de bijnaam 'Gandhi van Sicilië" naar de eveneens pacifistische Indiase vrijheidsstrijder Mahatma Gandhi Een voorbeeld van zijn activisme was de door hem georganiseerde "omgekeerde staking van Partinico". ongeveer honderdvijftig werklozen repareerden op eigen initiatief een verwaarloosde weg[2]. De Italiaanse autoriteiten stelden dat niet op prijs;

De bekende activist Danilo Dolci organiseerde op 2 februari 1956 in Partinico de "omgekeerde staking van Partinico". Ongeveer ondervijftig werklozen repareerden op eigen initiatief een verwaarloosde weg. De Italiaanse autoriteiten stelden dat niet op prijs. Dolci werd wegens vandalisme gearresteerd en gevangen gezet[3].


Op 31 december 1957 maakte men in Moskou bekend dat Dolci Danilo Dolci, die partijloos en geen communist was, was onderscheiden met de Internationale Lenin-Vredesprijs voor "het versterken van de vrede tussen de volkeren".[4] Aan de prijs was een groot geldbedrag verbonden, in 1950 was dat 100 000 roebel wat overeenkwam met $25 000,- (volgens de wisselkoers die de Sovjetunie toentertijd hanteerde).[5] Hij mocht het prijsgeld ter waarde van ongeveer 25.000 dollar vrij besteden en gebruikte het om het "Centro Studi e Iniziative per la piena Occupazione" (Italiaans voor Studiecentrum en initiatief voor volledige werkgelegenheid) te stichten.

Naast het feit dat hij zich kandideerde voor de Nobelprijs voor de Vrede, werd Dolci onderscheiden met een Gouden Medaille voor het ophouden van de Idealen van het Verzet (la Medaglia d’oro per aver tenuto alti gli ideali della Resistenza}.


Zie de categorie Danilo Dolci van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.


Categorie:Pacifisme Categorie:Italiaans activist