Gebruiker:Soroshd/sandbox: Flipped classroom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Please don't edit or remove this page, because I am still learning to work with Wikipedia.

Flipped classroom
Blended learning - E-learning - Onderwijs

Flipped classroom is een vorm van onderwijs waarbij studenten niet klassikaal kennis opdoen maar online met behulp van technologische middelen.

Hierbij worden de klassikale instructies vervangen door het maken van opdrachten, krijgen van extra instructies en het werken aan projecten. De klassikale instructies worden online aangeboden en er wordt van de studenten verwacht dat ze dit voor de les doornemen. Op deze manier moet de lestijd efficiënter worden benut in vergelijking met de traditionele manier van onderwijs geven. Studenten kunnen kennis op doen in hun eigen tijd, omgeving en op hun eigen manier. Docenten krijgen ook een meer begeleidende rol dan een instructieve rol in dit type onderwijs. Docenten hoeven namelijk niet meer klassikaal les te geven, maar horen de studenten te helpen met opdrachten en het werken aan activiteiten omtrent de gegeven stof.[1]

De meerwaarde van de onderwijsmethode Flipped classroom is dan ook dat het meer mogelijk moet maken dan de traditionele manier van onderwijs geven. Traditioneel wordt er vaak klassikaal les gegeven aan studenten waarbij het de taak van de docenten is om te praten en de studenten om te luisteren. Bij deze onderwijsmethode wordt er echter veel verantwoordelijkheid van de studenten verwacht en het onderwijs is dan ook meer studentgestuurd dan docentgestuurd. Dit wil zeggen dat de docent het tempo bepaalt en de student de verantwoordelijkheid heeft om hier actief (en in zijn eigen tijd) aan mee te doen. Hierdoor wordt er zowel rekening gehouden met studenten die minder goed kunnen leren als studenten die de stof snel oppakken en opzoek zijn naar nieuwe uitdagingen. [1][2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het geven van extra instructies met behulp van films bestaat al langer. Zo kunnen studenten sinds de jaren 70 al lessen volgen met behulp van videobanden die aangeboden werden door universiteiten. Sinds de jaren 90 is met behulp van de opkomst van het internet, het maken en delen van films veel toegankelijker geworden voor zowel studenten als docenten. De Amerikaanse docent Eric Mazur die werkt op het hoger onderwijs is hier een voorloper van. Hij liet zijn studenten namelijk al in 1991 op deze manier les volgen en noemde dit zijn ‘Peer instruction’ model. [3]

Jonathan Bergmann (links) en Aaron Sams (rechts)

Twee Amerikaanse docenten die de namen Jonathan Bergmann en Aaron Sams dragen zijn echter de grondlegger van de onderwijsmethode Flipped classroom (2006). Een van de problemen waar zij tegen aan liepen was dat veel studenten lessen miste. De docenten kwamen er hierbij achter dat studenten niet naar de les wilde komen omdat de onderwijsinstelling waarop zij les gaven redelijk afgelegen lag en studenten veel tijd kwijt waren met het reizen naar de onderwijsinstelling.

De docenten kwamen daardoor op het idee om presentaties op te nemen met screencast software en deze aan studenten aan te bieden. Destijds was er nog geen naam voor deze manier van lesgeven en zij noemde het dan ook ‘educational vodcasting’. In ongeveer een jaar tijd ontwikkelde het model van deze docenten van het aanbieden van lesstof tot een flexibele model van tijd en plaats onafhankelijke instructies en klassikale activiteiten. Het model werd in die tijd beschreven met verschillende namen doordat ook andere docenten hier actief gebruik van maakte. [4]

De term[bewerken | brontekst bewerken]

De term Flipped classroom wordt ook wel eens beschreven als 'Flipping the classroom'. De term werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaan Salman Khan (onderwijzer). Hij gebruikte deze term op een conferentie over het gebruiken van video in het onderwijs en refereerde hierbij naar het model van Jonathan Bergmann en Aaron Sams. Natuurlijk waren er destijds verschillende mensen die kritisch waren over de term, het onderwijsmodel en de trend in het algemeen, maar ook dankzij hen is de onderwijsmethode gegroeid en wordt het door vele docenten en onderwijsinstellingen actief ingezet. [5]

Modellen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn ook verschillende modellen die de onderwijsmethode ondersteunen. Hierbij wordt het model van Jackie Gerstein en het model Flipped mastery veel gebruikt.

Jackie Gerstein[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het model van Jackie Gerstein draait om cyclussen. De student begint hierbij met een gezamenlijke introductie van een onderwerp in de klas, waarbij er geprobeerd wordt om de interesse van studenten te wekken met behulp van een spel, experiment of een andere activiteit. Vervolgens duiken studenten (zelfstandig) dieper in de inhoud met behulp van films, podcast lessen en websites. Met behulp hiervan wordt er verwacht dat studenten betekenis geven aan deze inhoud en hierover gaan bloggen, een film gaan maken of een experiment uit gaan voeren. In de laatste cyclus presenteren of passen de studenten de kennis toe die ze hebben opgedaan. [6]

Flipped mastery[bewerken | brontekst bewerken]

Flipped mastery is een model waarbij de docent materialen, hulpmiddelen en ondersteuning aanbiedt en studenten doelen stellen waarbij zij hun eigen tijd beheren. Een praktijkvoorbeeld hierbij is dat studenten voor de les naar bijvoorbeeld films kijken omtrent een onderwerp. Vervolgens laten studenten thuis of in de les zien dat ze de stof beheersen. Dit kan met behulp van een quiz, het maken van een samenvatting of een groepsopdracht. Wanneer een student niet het gewenste behaald, krijgt diegene de kans om zich hierin verder te verdiepen. Het gaat er dan ook om dat een student pas verder kan wanneer diegene er zelf klaar voor is en de stof beheerst. [7]

Voor- en nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals vele onderwijsmethodes zijn er deskundige die hun hun mening over de onderwijsmethode Flipped classroom hebben uitgesproken. Hierbij gaat het vaak om mensen die actief betrokken zijn in het onderwijs, zoals professoren en docenten.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

Eén van de grote voordelen van de onderwijsmethode is dat ieder student zelf controle heeft over de tempo en de frequentie waarop de les gevolgd wordt. De studenten kunnen zelf bepalen hoe snel ze door de stof gaan en aan welke onderdelen ze meer aandacht willen gegeven. Omdat een film meerdere keren afgespeeld kan worden, is de onderwijsmethode ook erg handig voor studenten die extra tijd en aandacht nodig hebben. [8][9] Enkele andere voordelen zijn:

  • Meer persoonlijke aandacht voor de studenten door de docenten.
  • Individuele aandacht en verdieping in een bepaalde stof.
  • Meer interactie in de klas tussen zowel de studenten en docenten, als de studenten zelf. [8][9]

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Andere deskundige hebben ook hun kritiek uitgesproken over de onderwijsmethode en noemen hierbij een aantal nadelen:

  • Het kost docenten meer tijd om lessen voor te bereiden.
  • Studenten en docenten moeten meer verantwoordelijkheid op zich nemen.
  • Studenten en docenten zijn vaak afhankelijk van het internet en een computer.[8][9]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Jackie Gerstein.“The Flipped Classroom Model: A Full Picture”, "User Generated Education", 2011. Verkregen op 24 maart 2015.
  2. Jelmer Evers en Erik Woning. "Infographic die het Flipping model in een oogopslag duidelijk maakt", Kennisnet, 2012. Verkregen op 24 maart 2015.
  3. Eric Mazur. "The flipped classroom will redefine the role of educators", Harvard University, 2013. Verkregen op 24 maart 2015.
  4. Jelmer Evers. "Flipping the Classroom video’s voor Kennisnet", "Jelmerevers.nl", 2012. Verkregen op 24 maart 2015.
  5. Troy Cockrum. "What is Flipped Learning?", "Teachability.com", 2014. Verkregen op 24 maart 2015.
  6. Wilfred Rubens. "Didactisch model voor de flipped classroom", "Technology Enhanced Learning", 2012. Verkregen op 24 maart 2015.
  7. Tina Rosenberg. "In ‘Flipped’ Classrooms, a Method for Mastery", The New York Times, 2013. Verkregen op 24 maart 2015.
  8. a b c Teachthought.com. "10 Pros And Cons Of A Flipped Classroom", "Teachthought.com", 2013. Verkregen op 24 maart 2015.
  9. a b c Mary Beth Hertz. “The Flipped Classroom: Pro and Con”, "Edutopia.org", 2012. Verkregen op 24 maart 2015.