Gebruiker:Stunteltje/Kladblok/Lijst van bruggen in Gorinchem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Lijst van bruggen in Gorinchem[bewerken | brontekst bewerken]

De brughoogten zijn aangegeven t.o.v. het kanaalpeil, het streefpeil is NAP +0,80 m. Onder invloed van neerslag, wind en mogelijkheid tot spuien of gemaalinzet kan de waterstand afwijken. In het algemeen zal de gemiddelde waterstand met een marge van enkele centimeters variëren rond het streefpeil. Er bestaat een afspraak het peil tot maximaal NAP +1,26 te laten komen. Als het peil daarboven stijgt is er sprake van een technische calamiteteit in het waterbeheer (problemen met sluizen). Dan is er nog een redelijke marge tussen het afgesproken peil en de kruinhoogte. [1] [2]

Merwedebrug[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedieningshuis aan de brug

De verkeersbrug over de Boven-Merwede bij Gorinchem is op 15 maart 1961 geopend door Koningin Juliana. Het is een in Nederland unieke dubbele boogbrug en vormt een belangrijke verbinding tussen de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Peterbrug[bewerken | brontekst bewerken]

De Peterbrug in 1978
De Peterbrug in 2013

Van oudsher een houten brug. Op 10 april 1824 werd een verbouwing aanbesteed en werd de brug vervangen door een dubbele houten ophaalbrug. Ook de doorvaartopening van de Peterbrug werd verruimd. De brug werd in 1865-1866 vervangen door een ijzeren draaibrug met stenen landhoofden. Bij de grote restauratie van de haven tussen 1984 en 1988 werd de draaibrug vervangen door een bredere vaste brug. De Peterbrug werd de smalste van de drie bruggen, in totaal 5,90 meter verdeeld over een rijstrook van 3,50 meter en twee voetpaden van 1,20 meter. De middenpijler van de Peterbrug wordt wel gehandhaafd, omdat deze een karakteristiek onderdeel vormt van de kolk en de sluis. De brug heeft twee doorvaartopeningen van 8,30 m breed en een doorvaarthoogte van KP +2,85 m.

Visbrug[bewerken | brontekst bewerken]

De Visbrug in 1978
De Visbrug in 2007

Vann oudsher een houten brug. Op 10 april 1824 werd een verbouwing aanbesteed en werd de brug vervangen door een dubbele ophaalbrug. Deze werd tussen 1867 en 1868 vervangen door een ijzeren draaibrug met stenen landhoofden. Bij de grote restauratie van de haven tussen 1984 en 1988 werd de draaibrug vervangen door een bredere vaste brug. Deze kreeg een breedte van 7,90 meter verdeeld over een rijstrook van 4,50 meter en twee voetpaden van 1,70 meter. De middenpijler van de nieuwe Visbrug had geen betekenis meer voor de brug en werd verwijderd. Daarom werd de brug op de landhoofden opgelegd. De brug heeft een doorvaartopening van 12 m breed en een doorvaarthoogte van KP +2,85 m.

Korenbrug[bewerken | brontekst bewerken]

De Korenbrug in 1978
De Korenbrug in 2013

De houten brug werd in 1793 vervangen door een stenen brug met vijf afsluitbare openingen. In de middelste opening werd een schutsluis opgenomen. Deze werd in 1809 omgebouwd tot keersluis. Op 10 april 1824 werd een verbouwing aanbesteed en werd de stenen brug vervangen door een dubbele houten draaibrug. Rond 1867-1868 werd deze dubbele houten draaibrug vervangen door een een dubbele ijzeren draaibrug. Bij de grote restauratie van de haven tussen 1984 en 1988 weer vervangen door bredere vaste brug met een totale breedte van 8,50 meter, verdeeld over 5,50 meter rijstrook en twee voetpaden van 1,50 meter. De sluis is nu 9,31 m breed. De doorvaarthoogte van de nieuwe brug is KP +3,60 meter.

Lingebrug[bewerken | brontekst bewerken]

Brug in de Rijsweg A15[bewerken | brontekst bewerken]

Brug in de Betuweroute[bewerken | brontekst bewerken]

Fietsbrug over de Linge[bewerken | brontekst bewerken]

Verkeersbrug over de Linge[bewerken | brontekst bewerken]

Haarbrug[bewerken | brontekst bewerken]

De Haarbrug in 2001
De Haarbrug in 2008

Brug in de Betuweroute[bewerken | brontekst bewerken]

Brug in de Rijsweg A15[bewerken | brontekst bewerken]

Concordiabrug[bewerken | brontekst bewerken]

Het schuilhuisje bij de brug

Brug van de Gorinchemse kanaalsluis[bewerken | brontekst bewerken]

Stoep van Ceelen Bij hoge waterstanden op het Merwedekanaal wordt de Gorinchemse kanaalsluis ‘geknepen’ waardoor water in de Linge-uiterwaarden wordt geborgen. De bediening van deze sluis luistert nauw. Door net wat later of eerder de sluis te ‘knijpen’ kan de waterstand in de Linge flink variëren.

Lange brug[bewerken | brontekst bewerken]

Korte brug[bewerken | brontekst bewerken]

Hoge brug[bewerken | brontekst bewerken]

  1. PB-CZH-003 V1.1 CBP regionale keringen.doc
  2. Rapport Toetspeilen Regionale Waterkeringen (WSRL, S. van den Berg, maart 2011)