Gebruiker:Stunteltje/Zandbak/Recht (belasting)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een recht in de vorm van een belasting, een retributie. Een retributie wil zeggen een betaling aan de overheid waar een individueel aanwijsbare tegenprestatie van die overheid tegenover staat. Het gaat om een bedrag dat betaald moet worden aan de overheid (of aan een bevoegd gezag).

Voor een recht geldt Voor het gebruik van hun diensten of producten. De leges worden geheven van de aanvrager van de dienst dan wel van degene ten behoeve van wie de dienst is verleend.


Met een recht (concreet begrip) kan het recht (abstract begrip) op iets uitgewonnen worden. Het gaat daarbij om een verplichte betaling aan de (lokale) overheid ter zake van een concrete, door die (lokale) overheid als zodanig, individueel bewezen dienst, of mogelijke dienst zoals het bieden van bescherming tegen een vijand. Het begrip is ook bekend als retributie.

Rechten verschillen van belasting, waar geen rechtstreekse concrete tegenprestatie tegenover staat. Wanneer er twijfel is of het om een belasting dan wel om een retributie gaat, kiest de rechtspraak meestal voor de kwalificatie als belasting, omdat dit meer rechten verleent aan de burger.

We vinden dat terug in oude vormen, zoals:

maar ook in de huidige tijd worden rechten geheven:

  • waterschapsrechten
    • Onder de naam leges worden rechten geheven ter zake van het door het waterschap behandelen van verzoeken tot het verlenen van watervergunningen
  • rioolrechten
    • viel tot 2010 onder de rechten van artikel 229 Gemeentewet. Door de Wet verankering en bekostiging gemeentelijke watertaken veranderde deze per 1 januari 2008 in een nieuwe gemeentelijke (bestemmings)heffing te weten een rioolheffing (in tegenstelling tot een (bestemmings)belasting). Het eenmalige aansluitrecht is blijven bestaan, om aanleg van de fysieke aansluiting op de riolering te bekostigen.
  • scheepvaartrechten
    • bijvoorbeeld voor het gebruik van openbaar vaarwater, voor het afmeren van vaartuigen of het gebruik van het gemeentelijk overslagterrein voor het overladen van goederen.
    • Onder de benaming opslaggeld worden rechten geheven voor het opslaan van goederen op, onder of boven gemeentelijke laad- en losplaatsen.
    • Onder de benaming kadegeld wordt een recht geheven voor vaartuigen, die de gemeentelijke laad- en losplaatsen aandoen, daar aanleggen of daar op de zijde van andere vaartuigen aanleggen


  • Brandweerrechten
    • Voor het door de gemeente beschikbaarstellen van brandblusmiddelen, brandweerwagens, reinigen van reinigen van brandslagen etc.

Voorheen viel het precariorecht ook onder de rechten. Wegens het gemengde karakter (zowel een genots- als gebruiksrecht) is dit gewijzigd in een belasting, te weten de precariobelasting.

Gebruiker:Stunteltje/Zandbak