Gebruiker:Sukkeltje 01/Anna Piers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sukkeltje 01/Anna Piers
Anna Francisca Piers
Portaal  Portaalicoon   Religie

Anna-Francisca Piers (1664 – 1751) is de stichteres van de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie te Beveren. Ze stamt uit een oude adellijke familie met wortels in de regio rond Oudenaarde. Anna Piers wordt geboren als zesde kind in een gezin van tien kinderen. Ze wordt zeer christelijk opgevoed. Haar moeder, Anna Maria De Jonghe, is een jonkvrouw uit een oud Waas adellijk geslacht, haar vader, Petrus Franciscus Piers, een jurist en van 1653 tot 1673 burgemeester van Beveren.[1] Daarnaast oefent hij de functie uit van rentmeester over de bezittingen van de hertogen van Arenberg, de heren van Beveren.

Anna Francisca en haar drie broers en vijf zussen kennen een relatief onbezorgde en beschermde jeugd. Haar moeder Anna Maria de Jonghe en zij gingen regelmatig arme mensen bezoeken. Ook al hadden ze vier knechten en twee meiden toch leefden ze als rijke burgerij vrij sober en zuinig. Zo werd Anna Francisca Piers gevoelig voor de sociale problemen in die tijd. Beveren kende veel armoede. Ten gevolge van oorlogen, ziektes en mislukte oogsten konden de mensen amper rondkomen in hun levensvoorziening. Anna Piers genoot zelf thuisonderwijs door gouvernantes en huisleraren. Anna Francisca Piers was een feministe avant-la-lettre en legde als geestelijke dochter een groot sociaal engagement aan de dag. Ze was erg aangedaan dat andere meisjes van haar leeftijd niet naar school konden gaan en startte daarom een school voor jonge weesmeisjes waar ze konden lezen, schrijven en leren kantklossen. Hierdoor konden meisjes al een beetje geld verdienen.

Omstreeks 1694 stichtte Piers een gemeenschap voor religieuze vrouwen, de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie. Ze was overtuigd dat onderwijs het leven van mensen kon verbeteren.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]