Naar inhoud springen

Gebruiker:Teun78/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Teun78/Kladblok

Dit is het persoonlijke kladblok van Teun78.

Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen met wat meer Wikipedia-ervaring) en mag dus geen onoorbare dingen bevatten, zoals auteursrechtschendingen.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.

Stichting b-Challenged[bewerken | brontekst bewerken]

Stichting B-Challenged is een Amsterdamse jeugdwelzijnsorganisatie met als doel jongeren in de leeftijd van 16 jaar en ouder te ontwikkelen tot volwaardige, proactieve en zelfstandige individuen met een sterke eigen identiteit binnen de samenleving. Het vrijetijdsproject EventHands laat 16+ jongeren meedraaien als vrijwilliger op festivals en culturele evenementen. De deelnemers volgen diverse workshops en organiseren vervolgens zelf een event.

De stichting ontwierp de volgende methodiek binnen het jeugdwelzijnswerk: culturele zorginterventie (CZI). Deze hedendaagse aanpak gaat uit van: • de kracht en interesses van jongeren • actief burgerschap door inzet van cultuurparticipatie • empowerment door talentontwikkeling • positief jeugdbeleid

Inspiratiebron waarvan uit deze aanpak is ontwikkeld, is het project ‘EventHands’ De CZI aanpak heeft een positieve invloed op: • arbeidsparticipatie, de jongeren ontwikkelen vaardigheden door de verschillende taken die ze als vrijwilliger verrichten • eigenwaarde, ze maken onderdeel uit van iets groters dan zichzelf en dat deel uitmaakt van hun eigen belevingswereld • burgerschap, ze dragen bij aan een happening waar veel mensen plezier aan beleven en raken zo uit hun isolement en betrokken bij de wereld om hen heen.

Inhoud 1 Doelgroep 2 Activeringsmiddel 3 Uitgaan van eigen kracht en talent in plaats van problematiek 4 Niet praten maar doen 5 Positief jeugdbeleid 6 Coaching 7 Organisatie 8 Prijzen en nominaties 9 EventHands op tournee

Doelgroep[bewerken | brontekst bewerken]

De jongeren waar B-Challenged projecten en programma’s voor ontwikkelt zijn tussen de 16 en 24 jaar oud, hebben vaak problemen en komen uit instabiele gezinssituaties. B-Challenged maakt een duidelijk onderscheid tussen risicojongeren en probleemjongeren. Risicojongeren hoeven niet persé problematisch te zijn, maar kunnen zich buiten hun schuld om in bijvoorbeeld een moeilijke thuissituatie bevinden die evengoed veroorzaakt kan zijn door de ouders, omgeving of achtergrond. Deze jongeren zijn 16 jaar en ouder en B-Challenged biedt hen een leerzame vrijetijdsbesteding binnen de culturele sector. De organisatie opereert hiermee op het snijvlak van Zorg, Welzijn en Arbeid.

Activeringsmiddel[bewerken | brontekst bewerken]

Muziek, dans, games, film, sluiten goed aan bij de belevingswereld van jongeren. B-Challenged zet deze toegankelijke vormen van cultuur dan ook in als activeringsmiddel, waarmee een begeleidingsprogramma van twee jaar wordt aangeboden. Uitgaan van eigen kracht en talent in plaats van problematiek[bewerken] In plaats van de focus te leggen op de problematiek, wordt er een beroep gedaan op latent aanwezige talenten en de eigen kracht. De leervormen die hierin centraal staan zijn: • het non-formeel leren; leren door te ervaren in een niet schoolse setting het niet leren in een schoolse setting, maar uitgaan van het goede in de mens en de eigen kracht zelf betekenis laten geven, • het identiteitsleren; wie ben ik, wat vind ik belangrijk, hoe verhoud ik mij tot de ander • het semantisch leren; de betekenis van dingen leren te interpreteren en begrijpen, hoe zit ons maatschappelijk systeem in elkaar en hoe positioneer je jezelf in de samenleving.

Niet praten maar doen[bewerken | brontekst bewerken]

B-Challenged past de semantische leermethode toe en leert de jongeren vooral door te ervaren en betekenis te geven aan hun eigen rol. Zij worden als groep begeleid in het organiseren en uitvoeren van eigen projecten. Hierdoor krijgen de jongeren inzicht in maatschappelijke systemen en verhoudingen.

Positief jeugdbeleid[bewerken | brontekst bewerken]

Veel jongerenprojecten zijn gericht op het conditionerend leren: waarin pedagogische zaken zoals op tijd komen en je gedragen centraal staan, terwijl risicojongeren juist baat hebben bij identiteitsleren vanuit een nonformele benadering [link naar filmpje Irma]. B-Challenged werkt dan ook vanuit de context van [Positief jeugdbeleid] dat met name pedagoog [ Micha de Winter ] in het publieke doemein aanhangig maakt en waarvoor hij o.a. de [ UU prijs ] ontving.

Coaching[bewerken | brontekst bewerken]

Deelnemers worden individueel gecoacht in het ontwikkelen van kansen. Dit is ingegeven met het feit dat een ieder vanuit zijn of haar individuele leefsituatie verbeteringen kan creeeren ten gunste van het eigen welzijn. Daarvoor moet men wel bepalen wat verbetert kan worden en hiervoor dient men zelf proactief te handelen Hiervoor stelt de jongere, samen met de coach, concrete doelen op en wordt gecoacht middels een [autoritatieve begeleidingstijl]. Voor deze coaching zijn begeleidingstools en modellen ontwikkeld, waarlangs de ontwikkeling gemeten en gemonitord wordt. Deze ontwikkeling en elk contactmoment wordt vastgelegd in een registratiesysteem.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Initiator is sociaal ondernemer Wim Haveman. Haveman heeft jarenlange ervaring heeft in het begeleiden van groepen en het produceren van evenementen. Vanuit deze achtergrond besloot hij beide werelden te combineren met als resultaat EventHands. “Festivals kunnen altijd extra handen gebruiken en zo ontstond EventHands. Het is een zinvolle en leuke vrijetijdsbesteding die goed aansluit op de belevingswereld van jongeren. Universeel gezien is iedere jongere geïnteresseerd in muziek, film, games of dans. Hierdoor komen ze van de bank en raken gemotiveerd. Vanwege hun persoonlijke situatie en veelal beperkte financiele mogelijkheden komen deze jongeren vaak ook nauwelijks in aanraking met kunst en cultuur. Vaak hebben ze wel de tijd maar niet de middelen om evenementen te bezoeken. Als ‘EventHand’ doen ze werkervaring op en maken het evenement van binnenuit mee en verbreden hun horizon.” Dit vormt de basis voor de culturele zorginterventie, want wat B-Challenged doet met evenementen, kan binnen een bredere culturele context worden toegepast met; media, fashion, game development, muziekindustrie, film en podiumkunst. Door met deze vormen van cultuur de intrinsieke motivatie aan te spreken, vindt de jongere nieuw perspectief en vervult zijn ambitie. Deze visie deelt de overtuiging dat in ieder mens aanwezige talenten zijn.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Het jongerenproject werd door het [Nederlands Jeugdinstituut] in 2012 uitgeroepen tot ‘shining example’. http://vimeo.com/49504996 {Movisie] nomineerde ‘EventHands’ voor de participatieprijs 2013. Het project werd geselecteerd uit 128 andere ingezonden participatieprojecten en daarmee deel uit van de top 30 van projecten in Nederland. Uiteindelijk behaalde ‘EventHands’ als één van de publieksfavorieten de vierde plaats. De Hogeschool van Amsterdam – (Recht & Maatschappij) - droeg EventHands, in het kader van de nieuwe landelijke profilering/positionering van het CMV werkveld in 2013, aan als praktijkvoorbeeld (goodpractise). Zij droegen hiervoor projecten aan, welke zij inspirerend, bijzonder of gewoon een goed voorbeeld vinden.

EventHands op tournee[bewerken | brontekst bewerken]

Zodra het festivalseizoen is begonnen, gaan de EventHands-jongeren op tournee langs diverse festival en culturele evenementen, waaronder:

Bevrijdingsfestival Overijsel

Mysteryland

Magneet Festival

Valtifest

Locatietheatergezelschap Vis à Vis

Robodock

Over ’t IJ festival

Festival Mundial

Appelsap