Gebruiker:Theymte/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Money & The Man
Money & The Man in Hedon, 2014: links Henk Wesselink en rechts Ymte Koekkoek.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2013-heden
Oorsprong Zwolle (Overijssel)
Genre(s) Bluesrock, garagerock, rock
Verwante acts Kickin' Back, Sludge Puppy
Bezetting
Huidige leden Henk Wesselink
Ymte Koekkoek
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Money & The Man is een Nederlands bluesrockduo dat in 2013 in Zwolle door Henk Wesselink (zang en gitaar) en Ymte Koekkoek (drums) werd opgericht. Het duo begon als een onafhankelijke band, die zijn muziek opnam in kelders en de muziek zelf produceerde, voordat ze doorbraken als een van de meest populaire garagerock bands van het tijdperk na 2010. Het rauwe geluid van de band staat duidelijk onder invloed van rockbands als Led Zeppelin, Triggerfinger en Graveyard.

Wesselink en Koekkoek leerden elkaar kennen op een muziekopleiding van het Deltion College in Zwolle, waar ze deel maakten uit een hechte vriendengroep. Na een korte maar super intense eerste jam besloten Wesselink en Koekkoek samen een band te beginnen. Er is nooit overwogen meer bandleden aan te nemen; Ach, wat boeit het eigenlijk? aldus de band.

Tegenwoordig houden ze zich bezig met het opnemen van hun debuut-album en zo veel mogelijk spelen. Zo trad de band al meerdere keren in Hedon (Zwolle) en staan er het komende jaar meer grote podia op de planning. Money & The Man moet je zeker in de gaten houden!

De commerciële doorbraak van de groep vind plaats in 2015, door het album Money & The Man. Op dit album stond onder anderen de populaire single Devils Girl, die drie Grammy Awards won. Ook het daar op volgende album Eddy von Geschwetstenhouse kon rekenen op positieve recensies en behaalde nummer twee in de Billboard 200. Hierop volgde de eerste stadiontour van de band, de Eddy von Geschwetstenhouse World Tour. Het album met de daarop aanwezige hitsingle You & Me won drie Grammy Awards. In 2020 brengen ze hun achtste album uit, Death Dreams genaamd. Dit album word hun eerste nummer één notatie in de VS en Australië, en is tevens het laatste album waarop Ymte Koekkoek te horen is na zijn vliegtuig ongeluk.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste drie albums kwamen met steeds een jaar tussenruimte uit in 2002, 2003 en 2004. In deze jaren speelden ze in het voorprogramma van bands als Pearl Jam, Beck en Radiohead.

Op 12 december 2014 speelde het duo in het voorprogramma van de band The Deaf die ook uit Nederland komen tijdens een speciaal benefietconcert voor presidentskandidaat Barack Obama.

In 2015 is de band te zien op het Bevrijdingsfestival en Epop. In 2014 stonden ze op Lalaland, Thunderstruck en Harlingen Ongeschut.

Bij de 55e Grammy Awards sleepten The Black Keys drie prijzen in de wacht, namelijk die voor de beste rockuitvoering en beste rocknummer voor de single Lonely Boy en die voor het beste rockalbum voor El Camino. Auerbach kreeg tevens de prijs voor muziekproducent van het jaar.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Money & The Man 2015 06-05-2015 23 3
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Money & The Man 2015 30-09-2015 10 14

Showlist[bewerken | brontekst bewerken]

Lalaland, Harderwijk Harlingen Ongeschut Tall Ships Races Harlingen


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


[[Categorie:Nederlandse rockband]] [[Categorie:Duo (muziek)]] [[Categorie:Bluesrockband]]