Gebruiker:Wikimono111~nlwiki/Hbo-fraude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De hbo-fraude is een reeks fraudegevallen waarbij enkele hbo-onderwijsinstellingen onterecht te veel overheidssubsidie hebben ontvangen. De affaire is onderzocht door de commissie Schutte, die uiteindelijk stelde dat er voor 96 miljoen euro was gesjoemeld bij 147 verschillende hbo-instellingen[1].

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

De affaire kwam aan het licht eind 2001 toen Peter de Jong, oud-werknemer van Saxion Hogescholen, aan de bel trok.

In 2003 werd de Commissie Schutte opgezet[2], die in 2004 stelde dat 58 miljoen euro[3] onterecht was geind. Daarop werd een vervolgonderzoek door dezelfde commissie gedaan die dat bedrag tot 96 miljoen deed stijgen, met een paar uitschieters:

Saxion, waar klokkenluider Peter de Jong werkte, bleek voor 1.716.247 euro te hebben gefraudeerd.

Het bleek dat Maria van der Hoeven lid was van de directie van de TH Rijswijk en de jaarrekeningen goedgekeurd terwijl die instelling onterecht 2,3 miljoen euro teveel overheidssubsidie had gekregen door midden van vijf onwettige constructies[4]. Zij moest zich daardoor twee keer verantwoorden voor de Kamer over dit onderwerp, waarbij ze liet weten weten dat zij niet "inhoudelijk en niet in besluitvormende zin" op de hoogte was de toegepassing van om extra geld binnen te halen". Toen de fraude aan het licht kwam was Maria van der Hoeven Onderwijsminister.