Naar inhoud springen

Gebruiker:Zeelandkenner/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Stichting Veere-Schotland[bewerken | brontekst bewerken]

Zeelandkenner/Kladblok

Dit is het persoonlijke kladblok van Zeelandkenner.

Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen met wat meer Wikipedia-ervaring) en mag dus geen onoorbare dingen bevatten, zoals auteursrechtschendingen.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.

Van de 13de eeuw tot het begin van de 19de eeuw kende Veere een Schotse gemeenschap. Om de herinnering aan deze merkwaardige historische episode niet verloren te laten gaan, is in 1999 de Stichting Veere-Schotland opgericht.

Muurankers

De organisatie gebruikt het met distels versierde muuranker in de gevel van een van de Schotse huizen als logo; dit constructieve element is het symbool van de lange en sterke relatie tussen Veere en Schotland. De stichting neemt het voortouw in de organisatie van diverse culturele activiteiten en zij besteedt bijzondere aandacht aan het onderhouden van vriendschapsbanden met een van de koninklijke Schotse koopsteden (‘Royal Burghs’), het stadje Culross in Fife, net als Veere aan zee gelegen (zie foto).

Het Schotse Culross ligt aan de Forth

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Al meer dan 700 jaar is er een relatie tussen Veere en Schotland. De ligging aan zee en aan de monding van de Schelde was voor de ontwikkeling van de handel in Veere erg belangrijk. Vanaf de 13de eeuw deden Veerse vissers Schotse havenplaatsen aan. Sommige schippers werden zo rijk met deze handel, dat ze in de Walcherse steden handelskantoren oprichtten. Vanaf 1400 is sprake van Schotse handelaren die hun goederen in Zeeland afzetten. Graag wilden de middeleeuwse stadsbestuurders dat hun stad de enige opslagplaats van bepaalde koopwaren zou worden. Zo’n stad noemde men dan de Stapel. Veere keek met begerige ogen naar Brugge, waar alle Schotse goederen in de Nederlanden werden verhandeld.

Impuls voor Schotse handel[bewerken | brontekst bewerken]

In 1444 trouwde Wolfert van Borselen, Heer van Veere met de Schotse koningsdochter Mary Stewart. Bij deze gelegenheid kreeg Wolfert van zijn Schotse schoonvader James I de rechten over het graafschap Buchan in Schotland. Het was toen ook dat zijn neef Paulus van Borsele rechten kreeg over het graafschap Lauderdale. Paulus’ nazaten lieten zich tot in de 17de eeuw nog heren van Laterdale noemen. Op 20 maart 1465, amper een jaar na het verscheiden van haar enige zoontje, stierf Mary plotseling, op het familiekasteel Sandenburgh. Ze zou volgens een kroniekschrijver ‘met grote eerbied in het koor van de Grote Kerk’ zijn begraven. Dat zou dus ergens in of bij de huidige Kleine kerk moeten zijn, op de plaats waar ooit de Schotse hal stond. Dit is aan het eind van de wandeling.