Gedragseconomie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Economie

Dit artikel maakt deel uit van de serie:
Economische wetenschap


Deelgebieden
Micro-economie
Macro-economie
Econometrie
Internationale economie
Ontwikkelingseconomie
Bedrijfseconomie

Invloedrijke economen
Adam Smith
David Ricardo
Karl Marx
Alfred Marshall
Joseph Schumpeter
John Maynard Keynes
Milton Friedman
Friedrich Hayek

Verwante vakgebieden
Economische sociologie
Geschiedenis van de economie
Internationale politieke economie
Politieke economie

Portaal  Portaalicoon  Economie

Gedragseconomie is een economische school met als doel: het realistischer maken van de economische wetenschap door deze te voorzien van psychologische invloeden.[bron?]

De basis van gedragseconomie[bewerken | brontekst bewerken]

De basis van gedragseconomie ligt in de overtuiging dat het toevoegen van psychologische invloeden het realisme van de economische analyse vergroot. De meeste theorieën die zijn ontwikkeld binnen de gedragseconomie nemen economie als basis en stellen één of twee van de veronderstellingen bij met als doel het vergroten van de realiteit. Deze veronderstellingen staan meestal niet centraal in de theorie en worden in het Engels wel 'biases' genoemd. Tijdens het ontstaan van de subdiscipline van de gedragseconomie werd veelvuldig gebruikgemaakt van experimenten om de onjuistheid van een veronderstelling aan te tonen en vervolgens een alternatieve theorie te ontwikkelen. Tegenwoordig worden ook andere wetenschappelijke technieken gebruikt door gedragseconomen.

Het ontstaan van gedragseconomie[bewerken | brontekst bewerken]

Gedragseconomie is ontstaan door veelvuldig onderzoek van wetenschappers naar het menselijk oordeel en keuze. Het onderzoek van het menselijk oordeel richt zich op de cognitieve processen waarmee personen kansen berekenen dat iets gebeurt of juist niet gebeurt. Keuze heeft te maken met de cognitieve processen van mensen waarop zij selecteren tussen verschillende opties, waarbij rekening wordt gehouden met de oordelen die zij hebben. Deze processen worden ook wel heuristiek genoemd.

Invloedrijke wetenschappers binnen de gedragseconomie[bewerken | brontekst bewerken]