Geert Ruygers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geert Ruygers
Geert Ruygers
Algemene informatie
Volledige naam Gerardus Johannes Nicolaas Maria Ruygers
Geboren 21 augustus 1911
Overleden 18 februari 1970
Partij PvdA
Politieke functies
1946-1970 Lid Tweede Kamer
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Gerardus (Geert) Johannes Nicolaas Maria Ruygers (Rotterdam, 21 augustus 1911 - Den Haag, 18 februari 1970) was een Nederlands politicus voor de Partij van de Arbeid.

Ruygers was een katholiek leraar Nederlands aan het Sint-Norbertus Lyceum in Roosendaal. In 1940 werd hij lid van de Nederlandse Unie en hoofdredacteur van het blad De Unie dat door deze beweging werd uitgegeven. In 1941 vertrok hij bij de Unie. Hij was later in de oorlog werkzaam voor de illegale krant Je maintiendrai. Na de oorlog brak hij via de Nederlandse Volksbeweging door naar de Partij van de Arbeid. Hij werd een van de leidende figuren binnen de Katholieke Werkgemeenschap van die partij. Hij werd in 1946 gekozen in de Tweede Kamer, waar hij tot zijn dood zou blijven.

Ruygers was jarenlang buitenlandwoordvoerder van de PvdA. Hij was een vurig pleitbezorger van ontwikkelingssamenwerking. Ook was hij lid van het bestuur van de katholieke vredesorganisatie Pax Christi, voor welke organisatie hij in 1966 het beleidsplan Met Pacem in Terris onderweg schreef.