Gekorrelde veldloopkever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gekorrelde veldloopkever
Gekorrelde veldloopkever
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Coleoptera (Kevers)
Familie: Carabidae (Loopkevers)
Geslacht: Carabus (Schallebijters)
Soort
Carabus granulatus
Linnaeus, 1758
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gekorrelde veldloopkever[1] of kettingschallebijter (Carabus granulatus) is een kever uit de familie loopkevers (Carabidae).

Levenswijze[bewerken]

Deze snelle jager is 's nachts actief en kan overdag gevonden worden onder stenen en houtblokken. Op het menu staan vooral wormen en slakken, die al rennend bejaagd worden en eenmaal gevangen in stukjes worden geknipt met de grote kaken. Deze soort is één van de weinige soorten uit het geslacht Carabus die kan vliegen, de meeste andere soorten uit dit geslacht hebben wel vleugels maar kunnen niet vliegen.

Beschrijving[bewerken]

De kleur is variabel; meestal zeer donkerbruin tot zwart, maar ook oranjerode, groene en zwarte exemplaren komen voor. De lengte is ongeveer 15 tot 23 millimeter en de soort is te herkennen aan de afwisseling op de dekschilden van rechte lengtegroeven en ketting-achtige rijen kleine knobbeltjes. De tasters zijn ongeveer de helft van de lichaamslengte en zijn net zoals de poten dun en sprieterig.

Algemeen[bewerken]

De gekorrelde veldloopkever leeft in gebieden met een strooisellaag waarin hij zijn prooien vindt, en wordt aangetroffen in graslanden en bossen, maar ook in tuinen is de kever soms te vinden. De larve is een roofzuchtig, wormachtig monster met vele uitsteeksels die eveneens op weke ongewervelden jaagt. Omdat de larve veel minder mobiel is blijft deze vaak rond dezelfde plant of struik in tegenstelling tot de imago dat zowel snel kan rennen als vliegen.

Bronvermelding[bewerken]

  1. Nederlands Soortenregister. Carabus granulatus