Gekorrelde veldloopkever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gekorrelde veldloopkever
Gekorrelde veldloopkever
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Coleoptera (Kevers)
Familie: Carabidae (Loopkevers)
Geslacht: Carabus (Schallebijters)
Soort
Carabus granulatus
Linnaeus, 1758
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gekorrelde veldloopkever[1] of kettingschallebijter (Carabus granulatus) is een kever uit de familie loopkevers (Carabidae).

Levenswijze[bewerken]

De gekorrelde veldloopkever leeft in gebieden met een strooisellaag waarin hij zijn prooien vindt, en wordt aangetroffen in graslanden, bossen en soms in tuinen. Deze snelle jager is 's nachts actief en kan overdag gevonden worden onder stenen en houtblokken. De gekorrelde veldloopkever is een van de weinige soorten uit het geslacht Carabus die kunnen vliegen, al hebben de meeste andere schallebijters wel vleugels.

Het voedsel bestaat vooral uit wormen en slakken. De kever zoekt zijn prooidieren al rennend en knipt ze vervolgens in stukjes met zijn kaken. De van uitsteeksels voorziene larve jaag eveneens voornamelijk op weekdieren. Omdat de larve veel minder mobiel is blijft deze vaak rond dezelfde plant of struik.

Uiterlijk[bewerken]

De kleur is variabel. Meestal is deze donkerbruin tot zwart, maar ook oranjerode, groene en zwarte exemplaren komen voor. De lengte is ongeveer 15 tot 23 millimeter. Kenmerkend voor de soort is de afwisseling op de dekschilden van rechte lengtegroeven en kettingachtige groeven van kleine bultjes. De tasters zijn ongeveer de helft van de lichaamslengte en zijn net zoals de poten dun en sprieterig.

Bronvermelding[bewerken]

  1. Nederlands Soortenregister. Carabus granulatus