Type G-hoofdreeksster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gele dwerg)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Zon, een voorbeeld van een type G-hoofdreeksster

Een Type G-hoofdreeksster, soms (verwarrend) een "gele dwerg" genoemd, is een ster die in het Hertzsprung-Russelldiagram op de hoofdreeks staat. De spectraalklasse is G V, waarbij G een indicatie is van de effectieve temperatuur (5.300 K tot 6.000 K) en V de lichtkrachtklasse aangeeft. Een gele dwergster (bijvoorbeeld onze Zon) heeft een levensduur van ongeveer 10 miljard jaar.

Als de gele dwergster alle waterstof in de kern in helium heeft omgezet wordt hij groot en rood, een rode reus. In dit stadium fuseert helium tot koolstof waaruit een reactie volgt waarbij zuurstof gevormd wordt. Uiteindelijk worden de buitenste schillen afgestoten als planetaire nevel, en de ster vervolgt zijn leven als witte dwerg. De temperatuur van een jonge witte dwerg is hoog: ongeveer 100.000 K, waarbij hij heel langzaam afkoelt tot een zwarte dwerg.

De term "gele dwerg" is verwarrend. Ten eerste zijn type G-sterren eigenlijk wit. Onze zon, een typisch voorbeeld van een type G-hoofdreeksster, ziet er aan het aardoppervlak geel uit door atmosferische rayleighverstrooiing. Ten tweede is de term "dwerg" onduidelijk. De term wordt gebruikt ter onderscheiding van de reuzen die zich boven de hoofdreeks bevinden in lichtkracht, maar type G-hoofdreekssterren zijn groter en feller dan 90% van de sterren in de melkweg.

Voorbeelden van Type G-hoofdreekssterren[bewerken]