Gelre ziekenhuizen Zutphen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gelre ziekenhuizen Zutphen
Plaats Zutphen
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Gesticht in 2010
Directeur J. Fidder (voorzitter RvB)
Website www.gelreziekenhuizen.nl
Kenmerken
Type STZ
Bedden 217 (2012)
Spoedopname SEH
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Het in 2010 geopende gebouw van Gelre ziekenhuizen Zutphen

Gelre ziekenhuizen Zutphen is een middelgroot ziekenhuis in de gemeente Zutphen. In 2010 is een nieuw gebouw in gebruik genomen en sindsdien heet het Gelre ziekenhuizen Zutphen. De vorige naam van het ziekenhuis was Het Spittaal. Het verzorgingsgebied omvat de gemeenten Zutphen, Voorst, Lochem, Bronckhorst en Berkelland.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Gelre ziekenhuizen Zutphen gaat terug tot in de middeleeuwen. In 1886 werd een nieuw Algemeen Ziekenhuis geopend aan de Coehoornsingel. Naast het Algemeen Ziekenhuis werd in 1927 het rooms-katholieke Sint Walburgis ziekenhuis gesticht.

De Zutphense ziekenhuizen fuseerden in 1967 en namen in 1974 een nieuw gebouw in gebruik onder de naam Streekziekenhuis Het Nieuwe Spittaal. In 1996 verzelfstandigde Het Nieuwe Spittaal en kreeg het de naam Het Spittaal.

Sinds 1999 maakt Het Spittaal deel uit van Gelre ziekenhuizen en sinds 2009 heet het ziekenhuis Gelre ziekenhuizen Zutphen.

In 2006 is besloten tot nieuwbouw van Gelre ziekenhuizen Zutphen. In het derde kwartaal van 2010 is het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen.

Stichting Gelre ziekenhuizen[bewerken]

De Stichting Gelre ziekenhuizen bestaat uit twee ziekenhuizen, een in Apeldoorn en een in Zutphen. Het ziekenhuis in Apeldoorn is in 2009 gerenoveerd. In Zutphen is in 2010 een nieuw ziekenhuis geopend.

In samenhang met de eerste- en derdelijnsgezondheidszorg vormt de stichting een transmuraal zorgnetwerk in de regio Apeldoorn - Zutphen, waar de twee ziekenhuizen, buitenpoliklinieken in Lochem, Epe en Dieren en een Diagnostisch Centrum in Apeldoorn zich bevinden.

Het verzorgingsgebied van Gelre ziekenhuizen omvat ongeveer 300.000 inwoners. Bij de gehele Stichting Gelre ziekenhuizen werken ongeveer 3500 mensen, 180 medisch specialisten en 300 vrijwilligers. In Zutphen werken ongeveer 1500 mensen; het is daarmee een van de grootste werkgevers van Zutphen en omstreken.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]