AIOS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een arts in opleiding tot specialist (AIOS) is in de Nederlandse gezondheidszorg een (basis)arts die in opleiding is voor een medisch specialisme, inclusief huisartsgeneeskunde of verpleeghuisgeneeskunde). Dit in tegenstelling tot de arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS).

In januari 2005 werden de namen assistent-geneeskundige in opleiding tot medisch specialist (agio), huisarts in opleiding (haio) en verpleeghuisarts in opleiding (vaio) vervangen door arts in opleiding tot specialist (AIOS).[1] Analoog werd de term ANIOS geïntroduceerd voor artsen die niet in opleiding zijn, voorheen AGNIO genoemd (assistent-geneeskundige niet in opleiding).

Na de zesjarige opleiding geneeskunde kan een afgestudeerd basisarts verschillende dingen doen. Zo kan in opleiding worden gegaan tot medisch specialist of aan het werk worden gegaan als ANIOS, al dan niet met als uiteindelijk doel om alsnog in opleiding te gaan tot specialist.

Vergelijkbare constructies bestaan ook in andere landen. In het Britse stelsel bijvoorbeeld is een arts in opleiding tot specialist een specialist registrar (kortweg registrar); in de VS wordt gesproken van interns (artsen in het eerste jaar na afronden van de geneeskunde studie) en residents (specialisten in opleiding).

Het Belgische equivalent van AIOS is ASO: arts-specialist in opleiding.