Genderrevealparty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blauwe confetti die de geboorte van een jongetje suggereert.
A white frosted cake decorated with black question marks and Mars and Venus symbols; the cake has been cut open and a piece sits on its side on a paper plate to the right. There are three layers to cake; the top and the bottom layers are off-white and the middle layer is pink.
Een gendercake opengesneden met een roze middelste laag die verwijst naar de komst van een meisje.

Een genderrevealparty is een feest waarbij de aanstaande ouders vrienden en familie uitnodigen en het geslacht van een baby onthuld wordt. Dit is een trend die is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten en die vrij nieuw is in Nederland. De eerste melding van zulke feesten dateert uit 2008 [1]. Een genderrevealparty onderscheidt zich van een babyshower, een bijeenkomst waarbij cadeaus worden gegeven.

Genderrevealparty's worden meestal ergens halverwege de zwangerschap gehouden. [2] Vaak worden de roze (voor een meisje) en blauwe (voor een jongetje) gebruikt om het geslacht bekend te maken. Er zijn diverse genderrevealopties, zoals in een taart, een piñata of zelfs een brandblusser met roze en blauwe poeder.[3] Wanneer de taart wordt gesneden of de piñata wordt geopend, wordt de kleur onthuld die wordt geassocieerd met het geslacht van de baby.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De genderrevealparty kan worden gezien als een soortgelijke babyshower. Hoewel een genderrevealparty een gewone babyshower kan vervangen, is het vaak een apart evenement. [2] In dat geval wordt er meestal een genderrevealparty gehouden na de eerste drie maanden, maar vóór de babyshower, wanneer gasten misschien geslachtsspecifieke geschenken willen geven. De genderrevealparty staan doorgaans open voor mannen en vrouwen, in tegenstelling tot de babyshower waar vaak vooral vrouwen komen. Ze bevatten vaak spellen voor genderrevealparty voor de aanwezigen om het geslacht te raden.

Er zijn diverse manieren om het geslacht van de baby te onthullen tijdens een genderrevealparty. Soms weten de ouders-to-be het geslacht zelf al wel, maar vaak is het ook voor hen nog een verrassing. Een manier om het geslacht bekend te maken is het snijden van een speciale taart waarbij de binnenkant blauw of roze is, maar ook het doorprikken van een ballon waar confetti uitkomt of de kleuren met een rook- en confetti kanon of zelfs een brandblusser met blauwe of roze poeder horen tot de mogelijkheden.[3]

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Severson, It's a Girl! It's a Boy! And for the Gender-Reveal Cake, It May Be the End. NYT Parenting (June 17, 2019). Geraadpleegd op July 6, 2019.
  2. a b (September 2015)A Gendered Bun in the Oven. The Gender-reveal Party as a New Ritualization during Pregnancy. Studies in Religion/Sciences Religieuses 44 (4): 479–500. ISSN:0008-4298. DOI: 10.1177/0008429815599802.
  3. a b (nl) Gender reveal opties. Genderreveal-webshop. Geraadpleegd op 3 juli 2020.