General Dynamics

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
General Dynamics
Oprichting 1952
Sleutelfiguren Jay L. Johnson (President en CEO)
Hoofdkantoor Falls Church, Virginia
Werknemers 91.200
Sector Defensie
Omzet USD 32,0 miljard (2009)
Winst USD 2,4 miljard (2009)
Website General Dynamics
Portaal  Portaalicoon   Economie

General Dynamics, opgericht in Falls Church, Virginia op 21 februari 1952, als gevolg van een fusie van de Electric Boat Company, Consolidated Vultee en enige andere bedrijven. General Dynamics is een Amerikaans defensieconglomeraat dat vooral bekendstaat om zijn belangrijke positie in de moderne oorlogsvoering. Het bedrijf telde in 2009 ruim 91.000 personeelsleden.

Het jachtvliegtuig F-16 Fighting Falcon is door deze onderneming ontworpen. Het bedrijf maakt niet alleen vliegtuigen maar ook militaire systemen om vijanden op te sporen en eventueel te vernietigen. General Dynamics houdt vele zaken waarmee het bezig is om strategische redenen volledig geheim. In 1993 verkocht GD zijn Fort Worth Division - waar het meest verkochte westerse gevechtsvliegtuig, de F-16, werd gemaakt - aan concurrent Lockheed Martin.

In 1999 echter keerde het bedrijf terug in de luchtvaart, door de overname van Gulfstream Aerospace.

De onderneming heeft vier kernactiviteiten, namelijk:

  • Aerospace: dit is met name het ontwerp en bouw van Gulfstream vliegtuigen, maar ook onderhoudswerkzaamheden aan vliegtuigen;
  • Combat Systems: ontwerp, bouw en onderhoud van militaire rupsvoertuigen en andere pantservoertuigen;
  • Marine Systems: bouwt schepen voor de Amerikaanse marine waaronder nucleair aangedreven onderzeeboten, torpedobootjagers en bevoorradingschepen en
  • Information Systems and Technology: levert communicatie en informatie systemen aan overheden en aan bedrijven.

De Amerikaanse overheid is de grootste klant met een aandeel in de totale omzet van 71%. De rest komt, in ongeveer gelijke delen, van het Amerikaanse bedrijfsleven, internationale defensieklanten en internationale bedrijven.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]