Electric Boat Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo

De Electric Boat Company werd in 1899 opgericht door Isaac Rice. Het is een onderdeel van het veel grotere defensiebedrijf in de Verenigde Staten: General Dynamics.

Het bedrijf werd opgezet om de 54 voet lange onderzeeboot van ingenieur John Philip Holland te bouwen. In 1900 kwam het bedrijf met een commerciële onderzeeboot op de markt. Deze schepen behoorde tot de Hollandklasse, vernoemd naar John Philip Holland. Dit waren de eerste onderzeeboten gebruikt door de Amerikaanse marine.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog werden er door Electric Boat Company 85 onderzeeboten gebouwd en door een dochterbedrijf Electric Launch Company (ELCO) werden er 722 onderzeebootjagers gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in totaal 74 onderzeeboten gebouwd en bouwde het dochterbedrijf ELCO 398 motortorpedoboten van de PT klasse.

Na de Tweede Wereldoorlog bleef het bedrijf onderzeeboten bouwen voor de Amerikaanse marine. Zo werd de eerste kernonderzeeboot de Nautilus gebouwd door Electric Boat Company. Tot op de dag van vandaag houdt het bedrijf zich bezig met het bouwen van onderzeeboten voor de Amerikaanse marine.