Seawolfklasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een onderzeeboot uit de Seawolfklasse.

De tweede atoomonderzeeboot, USS Seawolf (ssn-575), die van de vroege jaren 50 tot 1987 diende, was uniek, en kan zo als naamgever van de (ssn-575) Seawolfklasse worden beschouwd.

Seawolf (ssn-21)[bewerken | brontekst bewerken]

Seawolf-onderzeeërs van de aanvalsklasse (SSN) waren de voorgenomen opvolger van de Los Angeles-klasse. Het oorspronkelijke plan was om deze te vervangen door een vloot van 29 onderzeeboten over een periode van tien jaar, dat aantal werd later tot twaalf gereduceerd. Na het einde van de Koude Oorlog besloot men, dat een vloot bestaande uit drie boten voldoende was; nieuwe boten werden in 1995 geannuleerd. In plaats daarvan startte men met en het ontwerp van de kleinere en vooral goedkopere Virginiaklasse.

Controlekamer van de Seawolf SSN-21

Zij zijn stiller dan de vorige onderzeeboten van Los Angelesklasse, groter, hebben tweemaal zo veel torpedobuizen (8) en dragen ook meer wapens, maar waren tevens aanzienlijk duurder. Zij waren bedoeld om de toenmalige dreiging van grote aantallen geavanceerde Sovjet ballistische raket onderzeeboten zoals de Typhoon-klasse te bestrijden. Ook hebben zij een uitgebreide uitrusting voor ondiep water-gevechtshandelingen, met inbegrip van een drijvende silo geschikt om acht gevechtszwemmers en hun materiaal meteen op te stellen. De boten kunnen tot vijftig Tomahawk kruisraketten dragen.

De klasse gebruikt het geavanceerdere BSY-2 wapensysteem, dat onder andere een nieuwe grotere sferische sonar serie en een nieuwe sleepsonar omvat. Elke boot wordt aangedreven door één enkele S6W kernreactor van 220 MW thermisch, die twee stoomturbines van elk 43 MW aandrijft en 52.000 pk levert (39 MW) aan een scheepsschroef met een gering geluidsniveau en een waterjet.

De USS Jimmy Carter is ruwweg 100 voet (30 m) langer dan de andere twee schepen van haar klasse, door de toevoeging van een sectie genaamd Multi-Mission Platform (MMP).

Algemene kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Voor alle boten:

Voor SSN-21, SSN-22:

  • Verplaatsing: 9137 ton onder water, 7460 ton boven water
  • Lengte: 353 voet (108 m)
  • Bemanning: 121, waaronder 12 officieren

Voor SSN-23:

  • Verplaatsing: 12.158 ton onder water, 10.460 ton boven water
  • Lengte: 453 voet (138 m)
  • Bemanning: 126, waaronder 15 officieren

Schepen

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Seawolf class submarines van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.