Generalszug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Generalszug (Nederlands: Opvolging van generaals) is een as van straten en pleinen in Berlijn die genoemd zijn naar personen en plaatsen die een rol speelden in de Napoleontische Bevrijdingsoorlog (1813-1815). De as is gebaseerd op de oude plannen van Peter Joseph Lenné, Pruisisch landschaparchitect, (1841-1855) en het Hobrecht-Plan, het stadsplan van Berlijn uit 1862. Op 9 juli 1864 kregen de straten en pleinen officieel hun naam ter ere van de vijftigste herdenking van de oorlog. Tot ongeveer 1880 werd er nog gebouwd aan de Generalszug en de straten eromheen. De straten liggen in de stadsdelen Charlottenburg, Schöneberg en Kreuzberg.

Stratenverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart met overzicht van de straten en pleinen die onderdeel zijn van de Generalszug.

De doorgaande Generalszug bestaat uit de volgende straten en pleinen (van west naar oost):

Op de Südstern, het plein aan het einde van de Gneisenaustaße werd de Evangelische Garnisonkirche gebouwd om zo de zichtlijn af te sluiten. Hetzelfde gebeurde aan de westkant op de Breitscheidplatz, waar de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche werd gebouwd.

In de jaren tot 1880 werd de omgeving ook ontwikkeld en daarom werden de nieuw aangelegde zijstraten ook van passende namen voorzien:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Generalszug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.