Naar inhoud springen

Gennadi Janajev

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gennadi Janajev
Геннадий Иванович Янаев
Gennadi Janajev
Algemene informatie
Land Sovjet-Unie, Rusland
Geboortedatum 26 augustus 1937
Geboorteplaats Perevoz
Overlijdensdatum 24 september 2010
Overlijdensplaats Moskou
Doodsoorzaak longkanker
Begraafplaats Troyekurovskoye begraafplaats
Wijze van overlijden natuurlijke dood
Werk
Beroep politicus
Functies President van de Sovjet-Unie, Q97659662
Studie
School/universiteit Moscow State Law University, Nizhny Novgorod State Agricultural Academy
Academische graad doctorandus (drs.) geschiedenis
Politiek
Politieke partij Communistische Partij van de Sovjet-Unie
Persoonlijk
Talen Russisch
Diversen
Lid van Politbureau van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, Gang of Eight
Prijzen en onderscheidingen Orde van de Rode Vlag van de Arbeid, Ereteken van de Sovjet-Unie
graf
graf
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Gennadi Ivanovitsj Janajev (Perevoz, 26 augustus 1937 – Moskou, 24 september 2010) was een Sovjet-politicus en drie dagen lang omstreden president van de Sovjet-Unie.

De politieke carrière van Janajev besloeg de regeerperiodes van Chroesjtsjov, Brezjnev, Andropov en Tsjernenko en bereikte een hoogtepunt tijdens de jaren van Gorbatsjov. Na jaren in de lokale politiek werd hij bekend als voorzitter van de Centrale Raad van Vakbonden van de Sovjet-Unie. Daarnaast bekleedde hij ook kleinere functies, zoals die van afgevaardigde van de Unie van Sovjetverenigingen voor Vriendschaps- en Culturele Betrekkingen met het Buitenland.

Dankzij zijn voorzitterschap van de Centrale Raad van Vakbonden kreeg hij in 1990 een zetel in het 28e Politbureau en werd hij secretaris van het Centraal Comité. Op 27 december van dat jaar werd Janajev met de hulp van Michail Gorbatsjov verkozen tot de eerste (en enige) vicepresident van de Sovjet-Unie. Omdat Janajev steeds meer twijfelde over de richting die Gorbatsjovs hervormingen op zouden gaan, begon hij samen te werken met de Bende van Acht, de groep die Gorbatsjov tijdens de staatsgreep in augustus 1991 afzette. Uiteindelijk werd hij zelfs officieel leider van deze groep. Na drie dagen mislukte de staatsgreep, deels door de westerse steun aan Boris Jeltsin. Tijdens de korte periode dat Jeltsin aan de macht was, werd Janajev benoemd tot waarnemend president van de Sovjet-Unie. Hij werd vervolgens gearresteerd vanwege zijn rol in de staatsgreep, maar kreeg in 1994 gratie.

De rest van zijn leven werkte hij voor een Russische overheidsorganisatie voor toerisme, tot aan zijn dood op 24 september 2010.