GeoCraft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
GeoCraft
Type Minecraft-server
Eigenaar GeoFort
Opgericht 3 oktober 2015
Link  https://geocraft.nl/
Portaal  Portaalicoon   Media

GeoCraft is een Nederlandse gameserver waarin heel Nederland wordt nagebouwd in Minecraft. Samen met Rijkswaterstaat, Kadaster, Geodan en de Vrije Universiteit Amsterdam zijn alle gebouwen, wegen, rivieren en ook de heuvels ingeladen met ongeveer 1.000 miljard Minecraft-blokjes[1]. GeoCraft is een initiatief van stichting Geofort, gelegen in Herwijnen. De oorspronkelijke bedoeling bij de start in 2015 was om kinderen, voornamelijk tussen de 6 en de 14 jaar, meer ruimtelijk inzicht te geven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

GeoCraft is begonnen als freebuild-server. Deze versie heeft een aantal jaar gedraaid voordat GeoCraftNL werd gesticht. De eerste versie heeft het niet lang volgehouden. De eerste dag dat de server online was crashte de server en werd deze overgedragen aan de huidige beheerder, Koen Lemmen.

In de eerste versie konden alle spelers overal bouwen, maar dat ging helemaal mis. Er werd namelijk gesloopt en er werden ongewenste objecten gebouwd. Daarna is er besloten om de server te beveiligen. Sindsdien moeten nieuwe spelers zich eerst aanmelden om op een plek te kunnen bouwen door permissie te vragen aan een ''Burgemeester''.

Het Geofort nagemaakt in Geocraft

Vrijwilligers[bewerken | brontekst bewerken]

De server wordt beheerd door vrijwilligers, waardoor er een heuse gemeenschap is ontstaan.[2] Anno 2023 telt de gemeenschap 1.035 Burgemeesters en Wethouders, 14 Commissarissen van de Koning (CvdK), 2 Gedeputeerden en 6 Ministers en 1 Koning (Koen Lemmen).

Rangen[bewerken | brontekst bewerken]

Elke vrijwilliger heeft een bepaalde rang. Een speler kan niet zomaar Wethouder, Burgemeester of Commissaris van de Koning worden. Je moet solliciteren om een bepaalde rang te krijgen. Vanaf de rang ''Burgemeester'' hoor je bij de stafleden (Een "Wethouder" wordt niet gezien als een staf(lid) (rank)). De hoogste rang is een ''Minister'' waar je niet voor kunt solliciteren. Hiervoor moet iemand uitgekozen worden. De Ministers worden vertegenwoordigd door de ''Koning".

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Rang Functie
Gast Een nieuwe speler die na zich aan te melden de rang ''Burger'' krijgt.
Burger Een speler die een claim kan aanvragen bij een ''Burgemeester'' en daar kan bouwen.
Wethouder Een moderator in de server en geeft veel informatie aan (nieuwe) spelers. Vroeger heette deze rol "GeoLocoBurgemeester".
Burgemeester Een moderator die claims aan burgers geeft.
Commissaris van de Koning (CVDK) Een staflid die permissie heeft tot een systeem waarmee je snel kunt bouwen (WorldEdit). CDVK's helpen ook burgers die hulp nodig hebben met WorldEdit, dit gebeurt met het command /hulp worldedit. CVDK's letten ook op andere stafleden of ze hun werk wel goed doen. De minimale leeftijd is 14 jaar.
Geduputeerde Gedeputeerden gaan over de Technische kant, ze hebben dezelfde permissies als CvdK's, maar maken ook Minecraft-plugins voor de server. De minimale leeftijd is 12 jaar.
Minister Baas van alle staffleden, ze sturen ook de CvdK's en de Gedeputeerden aan. Ministers hebben in de server alle permissies. Vroeger heette deze rol "Koningzoon".
Koning Koning Koen (Koen Lemmen) beheert de server en is tevens de bedenker van GeoCraftNL. Hij heeft dezelfde permissies en taken als de Ministers.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 won GeoFort de Europa Nostra-prijs voor het project GeoCraft, vanwege de bijdrage aan cultureel erfgoed in onderwijs.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]