Geografische conferentie van Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De geografische conferentie van Brussel vond plaats op initiatief van de Belgische koning Leopold II van 12 tot 14 september 1876 in het Koninklijk Paleis van Brussel. Achterliggende bedoeling was een groep specialisten te verzamelen die expedities op het Afrikaanse continent konden (helpen) uitvoeren die tot kolonistaie van grondgebied door koning Leopold konden leiden.

Deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

Een keur aan wetenschappelijke, maar ook politieke en militaire persoonlijkheden uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Oostenrijk en Rusland was ingegaan op de uitnodiging van Leopold. Hij had kosten noch moeite gespaard om het hen naar de zin te maken: ze sliepen in het Koninklijk Paleis, in tot slaapkamer ingerichte bureaus.[1] De genodigden waren zorgvuldig geselecteerd. Alle Europese mogendheden waren met een of meer personen vertegenwoordigd, met uitzondering van de Portugezen en de Nederlanders. Onder de aanwezigen telde men:

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De conferentie had op papier een humanitair doel. Onder voorzitterschap van de Russische geograaf Pjotr Petrowitsch Semjonow-Tjan-Schanski werd gedebatteerd over de ontsluiting van Afrika, de afschaffing van de slavernij en het herstellen van de eendracht tussen de stamhoofden. Er werden geen concrete besluiten genomen, behalve de oprichting van de Association internationale africaine (AIA), een vereniging die de ontwikkeling van Afrika zou coördineren.[3] De deelnemers verkozen unaniem Leopold II tot voorzitter. Hij had handig de humanitaire en internationalistische dynamiek geïnstrumentaliseerd voor zijn grote koloniale project. Leopold II sprak zijn intenties voor Congo-Vrijstaat uit op de Geografische Conferentie, namelijk: de slavenhandel in Centraal-Afrika ontwortelen, wetenschappelijke ontwikkeling van dit gebied verhogen, en de inheemse bevolking ‘beschaven’.[4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Johan Op de Beeck, Leopold II. Het hele verhaal, 2020, p. 195
  2. Banning, p. 183
  3. (fr) Antoine De Smet (1981), La Conférence de Géographie de 1876. Recueil d'études — Bijdragen over de Aardrijkskundige Conferentie van 1876. In: Revue belge de philologie et d'histoire, tome 59, fasc. 4, p. 1010-1011. Gearchiveerd op 17 juni 2022. Geraadpleegd op 2 april 2016.
  4. Foeken, D. (1985). België behoeft een kolonie: de ontstaansgeschiedenis van Kongo Vrijstaat. De Vries - Brouwers: Antwerpen/Amsterdam, pp. 18-21