George Foreman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Foreman, 2007

George Edward Foreman (Marshall (Texas), 10 januari 1949) is een Amerikaans voormalig bokser die twee keer wereldkampioen werd. Hij is tevens een succesvol zakenman, en daarnaast actief als evangelist en predikant. In 1968 won hij de gouden medaille in het zwaargewicht bij de Olympische Spelen in Mexico-Stad.

Van de 81 partijen die Foreman bokste als prof, won hij er 76, waarvan 68 op knock-out. Vijf gevechten verloor hij. Zijn bijnaam luidt Big George.

Zijn meest legendarische (door Don King gearrangeerde) gevecht is ongetwijfeld het duel in Kinshasa, in het toenmalige Zaïre, tegen Muhammad Ali. Deze kamp ging de boeken in als de Rumble in the Jungle (30 oktober 1974). Hij verloor dit gevecht. Door deze nederlaag was hij een jaar zwaar depressief.

Op 5 november 1994 deed Foreman van zich spreken door op 45-jarige leeftijd in gokstad Las Vegas de wereldtitel op te eisen in het zwaargewicht bij de Wereld Boks Federatie (WBA) en van de Internationale Boks Federatie (IBF), twee van de vier federaties die titelgevechten mogen organiseren. "Ik ben het achtste wereldwonder. Ik heb met één klap voor eens en altijd de geest van Muhammad Ali verdreven", zei Foreman na afloop van zijn zege op de 26-jarige Michael Moorer.

Externe links[bewerken]