George Pell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Pell
Cardinal George Pell.jpg
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang Kardinaal-priester
Titelkerk Santa Maria Domenica Mazzarello
Creatie
Gecreëerd door Johannes Paulus II
Consistorie 21 oktober 2003
Kerkelijke carrière
1987-1996 hulpbisschop van Melbourne
1996-2001 aartsbisschop van Melbourne
2001-2014 aartsbisschop van Sydney
2014-2019 prefect van het Secretariaat voor de Economie
The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary
Portaal  Portaalicoon   Christendom

George Pell (Ballarat, 8 juni 1941) is een Australisch geestelijke en een kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De vader van Pell was protestant, zijn moeder rooms-katholiek. Naar de wens van zijn moeder ging hij naar een katholieke school. Ofschoon hij de kans had om professioneel Australian footballspeler te worden, koos hij ervoor zijn religieuze roeping te volgen en naar het priesterseminarie te gaan. Pell studeerde in de buurt van Melbourne en later in Rome, waar hij op 16 december 1966 in de Sint-Pietersbasiliek tot priester werd gewijd. Het daaropvolgende jaar rondde hij zijn theologiestudie af. Hij werkte vervolgens als assistent-priester in verschillende gemeentes in Melbourne. In 1971 promoveerde hij in de kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Oxford op het thema 'De uitoefening van het gezag in het vroege christendom van ongeveer 170 tot 270'.

Op 30 maart 1987 werd hij door paus Johannes Paulus II benoemd tot hulpbisschop van Melbourne en tot titulair bisschop van Scala; zijn bisschopswijding ontving hij op 21 mei 1987 van de toenmalige aartsbisschop van Melbourne Frank Little. Op 16 juli 1996 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Melbourne. Op 26 maart 2001 volgde zijn benoeming tot aartsbisschop van Sydney.

Kardinaal[bewerken | brontekst bewerken]

Pell werd tijdens het consistorie van 21 oktober 2003 kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de rang van kardinaal-priester. Zijn titelkerk werd de Santa Maria Domenica Mazzarello. Hij nam deel aan de conclaven van 2005 en 2013.

Van 2013 tot 2018 was Pell lid van de Raad van Kardinalen.

Pell werd op 24 februari 2014 benoemd tot prefect van het Secretariaat voor de Economie. Hij was de eerste persoon die deze functie bekleedde. Officieus werd hij daarmeede op twee na hoogste functionaris van Vaticaanstad.[1] Hij werd als aartsbisschop van Sydney opgevolgd door Anthony Fisher.

Beschuldiging kindermisbruik[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 juni 2017 werd Pell meerdere keren in staat van beschuldiging gesteld voor seksueel kindermisbruik in de jaren zeventig en tachtig, toen hij al als priester in Australië werkzaam was.[1][2] Pell was de hoogstgeplaatste rooms-katholieke geestelijke die van kindermisbruik verdacht werd.[3] Op 11 december 2018 werd Pell door een jury schuldig bevonden aan vijf onderdelen van de aanklacht, maar tevens werd mediastilte opgelegd. Dit was de tweede keer dat Pell door een jury werd berecht, de eerste jury kon niet tot een unanieme beslissing komen.[4]

Op 24 februari 2019 trad Pell af als prefect van het Secretariaat voor de Economie.[5] Twee dagen later werd de uitspraak van de rechter gepubliceerd.[6][7] De seksuele handelingen met twee minderjarige koorknapen zouden door aartsbisschop Pell, eenmaal met de twee en eenmaal met een van hen, verricht zijn in de periode augustus-december 1996.[8][9] In afwachting van de uitspraak over de strafmaat werd hij gevangengezet. Op 13 maart 2019 kreeg hij een gevangenisstraf van zes jaar.[10] Op 21 augustus 2019 werd deze uitspraak in hoger beroep in een 2-1-beslissing bevestigd. De rechters Ferguson en Maxwell stelden dat het mogelijk was voor jury om Pell schuldig te vinden, Weinberg zei dat het goed mogelijk was dat Pell onschuldig was.[11]

Vrijspraak[bewerken | brontekst bewerken]

Pell werd op 7 april 2020 unaniem door de Hoge Raad vrijgesproken en onmiddellijk vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs en oordeelde met betrekking tot alle vijf de aanklachten van seksueel misbruik dat “de kans groot is dat een onschuldige persoon is veroordeeld”.[12][13] In zijn eerste tv-interview na zijn vrijlating op Sky News Australia, 14 april 2020, zei kardinaal Pell geen wrok te koesteren tegen wie hem valselijk beschuldigden van seksueel misbruik. Hij benadrukte zijn afkeuring van misbruik en corruptie in de Kerk, en zinspeelde op een terugkeer naar Rome.