George Phillips Bond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

George Phillips Bond (20 mei 1825 - 17 februari 1865) was een Amerikaans astronoom. Hij was de zoon van astronoom William Cranch Bond.

Zijn aanvankelijke interesses lagen op het gebied van de natuur en de vogels, maar nadat zijn oudere broer William Cranch Bond Jr. was gestorven, voelde Bond zich verplicht om het werk van zijn vader voort te zetten. Hij volgde hem dan ook op als directeur van het Harvard College Observatory, dat door zijn vader in 1839 was opgericht. Bond was directeur van het observatorium van 1859 tot zijn dood.

George Phillips Bond nam in 1850 de eerste foto van een ster (Wega) en in 1857 van een dubbelster (Mizar). Hij ontdekte tal van kometen en berekende hun banen. Bond bestudeerde ook de planeet Saturnus en de Orionnevel. Samen met zijn vader ontdekte hij in 1848 Hyperion, een van de manen van Saturnus, die onafhankelijk van hen ook werd ontdekt door William Lassell. In 1865 kreeg hij de Gouden medaille van de Royal Astronomical Society. De planetoïde 767 Bondia werd naar hem vernoemd.

Bond stierf aan tuberculose.