Orionnevel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orionnevel
De Orionnevel in zichtbaar licht met linksboven De Mairans nevel
De Orionnevel in zichtbaar licht met linksboven De Mairans nevel
Type H-II-gebied
Messierobject M42
New General Catalogue  NGC 1976
Fysische gegevens
Diameter 24 lj
Afmeting 85 × 60'
Waarnemingsgegevens
Standaardepoche J2000
Rechte klimming 5u35m24s
Declinatie −5° 27'
Sterrenbeeld Orion
Schijnbare helderheid 4.0 mag
Afstand 1.344 ± 20 lj
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

De Orionnevel is een H-II-gebied in het sterrenbeeld Orion en wordt ook aangeduid met M 42 of NGC 1976. De Orionnevel is in donkere nachten redelijk goed met het blote oog te zien als een wazige vlek net onder de drie gordelsterren in het "zwaard van Orion".

De nevel bevindt zich tussen 1324 en 1364 lichtjaar van de Aarde. Het centrale deel van de nevel heeft een doorsnede van 5 tot 6 lichtjaar. De nevel maakt deel uit van het Orioncomplex.

De Trapezium Cluster in de Orionnevel in zichtbaar en infrarood licht

De nevel wordt geïoniseerd door een aantal hete jonge sterren, een open cluster die de Trapezium cluster wordt genoemd. De helderste ster daarvan is de dubbelster Theta1 Orionis C (spectraalklasse O6V en B0V). De hele cluster telt ongeveer 2000 leden binnen een straal van 10 parsec. Andere protosterren zijn nog bezig zich te vormen in de moleculaire wolken die geassocieerd zijn met de nevel (bijvoorbeeld het Becklin-Neugebauer object).

De Hubble Space Telescope heeft zeer gedetailleerde foto's van de Orionnevel gemaakt. Te zien is dat minimaal 150 jonge sterren een schijf van gas en stof om zich heen hebben, die het begin van een planetenstelsel aanduiden, zogenaamde proto-planetaire schijven (proplyds). De moleculaire wolken geassocieerd met de nevel bevat genoeg gas om de vorming van duizenden sterren mogelijk te maken.

Geschiedenis[bewerken]

De notities van de Peiresc van 26 november 1610 met de ontdekking van de Orionnevel.

De eerste beschrijving van de diffuse nevel in Orion is van Nicolas-Claude Fabri de Peiresc, die hem op 26 november 1610 ontdekte.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Het centrum van de Orionnevel in ware kleuren gefotografeerd door Hubble
De Orionnevel in radiostraling, gemeten door het VLA