Wega

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wega (Vega)
de locatie van Wega in het sterrrenbeeld Lier
de locatie van Wega in het sterrrenbeeld Lier
Sterrenbeeld Lier (Lyra)
Bayer-aanduiding α Lyr
Waarnemingsgegevens
Rechte klimming 18u36m56,3s
Declinatie
(Epoche 2000)
+38° 47' 1"
Magnitude 0,03
Details
Lichtkracht 37 L
Spectraalklasse A0Va
Afstand* (lj) 26,5 lj, (parallax 0,123")
Straal 3 R
Massa 2.1 M
Veranderlijk ja, pulserend delta Scuti type, amplitude 0,09 magnitude, periode 0,19 dag
Meervoudig vijfvoudig, scheiding 62,8", magnitudeverschil 10,4
afstanden aangegeven als "parallax xxx = yyy lj" zijn herleid uit de in de bron aangegeven parallax
Portaal  Portaalicoon   Heelal
Het spectrum van Vega tussen 382,0 en 1020,0 nm. Links sterke waterstof absorptielijnen (typisch voor een A0 ster), rechts lijnen van zuurstof en waterstof in de atmosfeer van de aarde.

Wega ook wel Vega (alpha Lyrae) is de helderste ster in het sterrenbeeld Lier (Lyra) en een van de helderste van de noordelijke hemel. Het is één van de drie sterren van de zomerdriehoek.

De ster staat ook bekend als Fidis en "de harpster". Door de Arabieren werd Wega/Vega Al Nasr al Waki, de Vallende Adelaar van de woestijn genoemd, in bronnen van 4000 jaar oud komt de ster al voor als Ma'at.

In 1983 werd door de IRAS satelliet ontdekt dat de ster omgeven wordt door een schijf van stof waaruit in de toekomst misschien planeten kunnen ontstaan.

Door de precessie van de aardas stond ongeveer 14000 jaar geleden de noordelijke hemelpool in de buurt van Wega/Vega, dit was toen dus de Poolster en niet de ster Polaris.

Stofschijf rond Vega, gemeten met de James Clerk Maxwell Telescoop

Mythologie[bewerken]

In een Japans astronomisch sprookje zijn twee geliefden, weefster Orihime (de ster Wega/Vega) en herder Hikoboshi (de ster Altair) van elkaar gescheiden door de vader. Als straf voor het verwaarlozen van het weven en hoeden na de trouwerij, werden zij door de vader aan weerszijden van de rivier (de Melkweg) gezet. Eenmaal per jaar (7 juli) ontmoeten zij elkaar doordat eksters een brug over de rivier vormen. Dit gebeurt alleen bij een heldere nacht. Als het regent, moeten de twee geliefden weer een jaar wachten.

Zie ook[bewerken]