George Roy Hill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
George Roy Hill
Afbeelding gewenst
Geboren 20 december 1921
Overleden 27 december 2002
Geboorteland Verenigde Staten
Films Butch Cassidy and the Sundance Kid
The Sting
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

George Roy Hill (Minneapolis (Minnesota), 20 december 1921New York City, 27 december 2002) was een Amerikaans filmregisseur. Hij won een Oscar voor de regie van The Sting.

Biografie[bewerken]

Hill haalde zijn pilootbrevet al op de leeftijd van 16 jaar. Vliegtuigen zijn een belangrijk onderwerp in zijn latere films, evenals vliegtuigrampen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Hill bij de marine als cargopiloot in de Stille Zuidzee. Na de oorlog werkte hij als nieuwsreporter in Texas waarna hij zijn studies afmaakte in Ierland.

Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten begon hij met theatergroepen rond te toeren. In 1952 speelde hij een bijrol in de film Walk East on Beacon, maar vervolgens moest hij weer voor 18 maanden in diens als piloot in de Koreaanse Oorlog.

Daarna begon hij bij de televisie en tenslotte begon hij met het regisseren van films. De eerste was Period of Adjustment in 1962, gevolgd door Toys in the Attic in 1963.

The World of Henry Orient met Peter Sellers in 1964 maakte hem beroemd in Hollywood, de blockbuster Hawaii flopte. Dan volgden Thoroughly Modern Millie (met Julie Andrews) en de zeer succesrijke Butch Cassidy and the Sundance Kid en The Sting, beide met Paul Newman en Robert Redford. Butch Cassidy kreeg vier Academy Awards; The Sting vijf, waaronder Beste Film en Beste Regisseur.

Later maakte hij nog The World According to Garp, The Great Waldo Pepper, Slap Shot , A Little Romance, en The Little Drummer Girl.

Hill stierf op 27 december 2002 in zijn huis aan complicaties ten gevolge van de ziekte van Parkinson.

Trivia[bewerken]

Prijzen[bewerken]

Externe links[bewerken]