Naar inhoud springen

Gerard van Rooy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerard van Rooy
Gerard van Rooy
Algemene informatie
Geboren 20 maart 1938
Utrecht
Overleden 20 oktober 2006)
Utrecht
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland

Gerard van Rooy (Maartensdijk, 20 maart 1938 - Utrecht, 20 oktober 2006) was een Nederlands graficus. Van Rooy was zijn leven lang woonachtig in de stad Utrecht.

Oeuvre[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn oeuvre bestaat uit meer dan 300 prenten. Hij werkte vrijwel alleen in zwart-wit. Van Rooy werkte figuratief, maar bereikte daarmee vaak een bijna abstract resultaat. Veelal combineerde hij verschillende technieken op één plaat.

Hij maakte onder meer een grote serie van stille, poëtische beelden van eenvoudige onderwerpen: een bolletje touw, een doosje, een schelp, een paar veren. De laatste jaren werden zijn werken verhalender en was er, bijvoorbeeld, ook plaats voor oud kinderspeelgoed.

Van Rooy maakte in de jaren zestig en zeventig deel uit van het Grafisch Gezelschap De Luis. In de jaren negentig was er een keramische samenwerking met de Utrechtse kunstenaars Gert de Rijk, Anco van der Haar en Henk van der Haar in Z4.

Monografie/exposities[bewerken | brontekst bewerken]

November 2007 verscheen bij uitgeverij Optima een monografie over Van Rooy (Gerard van Rooy, Etser) met daarin opgenomen een uitgebreide oeuvrecatalogus. Het Centraal Museum in Utrecht organiseerde naar aanleiding hiervan een overzichtsexpositie. Enkele maanden eerder ging zijn website online. In het najaar van 2008 was in Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling te zien over De Luis.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Uit Van Rooys eerste huwelijk zijn twee dochters geboren. Met zijn tweede vrouw leefde hij samen tot aan zijn dood. Gerard van Rooy ligt in Utrecht begraven op Soestbergen.

Werk in Musea en Collectie's[bewerken | brontekst bewerken]

  • Centraal Museum te Utrecht
  • N-K-Collectie te Amersfoort
  • Het Utrechts Archief

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]