Gerende gevel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoekpand aan de Nieuwstraat en het Kerkplein in Hoorn. De zijgevel gaat naar links waardoor een raam in de zijgevel door de etalage te zien is.

Een gerende gevel (ook wel gegeerde gevel) is een gevel die niet haaks staat op het gebouw dat er achter ligt. Het woord is afkomstig van het werkwoord geren, wat schuin toelopen betekent.[1] De plattegrond van panden met een gerende gevel is niet rechthoekig, maar eerder ruit- of trapeziumvormig.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Panden met gerende gevels ontstaan vaak doordat de kavel ouder is dan de straat waar deze aan staat, of omdat de kavel niet haaks is om wat voor reden dan ook. Veel panden met een gerende gevel staan aan straten die deel uitmaken van een middeleeuws stratenpatroon. Soms gaat het om kavels die sloten volgden die voor landontginning aangelegd waren, terwijl de gevel de (land)weg volgde.[2]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Sijs, Nicoline van der, Geren (een schuine richting hebben). Etymologiebank.nl (2010). Gearchiveerd op 24 september 2015. Geraadpleegd op 5 juli 2015.
  2. Waarom staan de gevels op de Veermanskade niet haaks op de woning?. Vereniging Oud Hoorn. Geraadpleegd op 5 juli 2015.