Koepelkerk (Hoorn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koepelkerk
De Koepelkerk gezien vanaf de waterkant
Plaats Hoorn
Coördinaten 52° 38′ NB, 5° 3′ OL
Gebouwd in 1882
Begraafplaats Begraafplaats Drieboomlaan
Monumentnummer  333537
Architectuur
Architect(en) A.C. Bleijs
Kerkprovincie
Bisdom                 Haarlem-Amsterdam
Detailkaart
Koepelkerk (Hoorn)
Koepelkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De koepelkerk (R.K. kerk Sint Cyriacus en Franciscus) van de Nederlandse stad Hoorn is een driebeukige kruisbasiliek met galerijen en een koepel boven de viering. Het pand vult geheel het terrein dat beschikbaar was, hierdoor is de voorgevel gerend ten opzichte van de rest van de kerk. De koepelkerk werd gebouwd door de Hoornse architect A.C. Bleijs, op de plek waar eerder De Drie Tulpen stond. De opening vond plaats in 1882. In 1993 werd de kerk gerestaureerd. De kerk is gewijd aan de heiligen Franciscus van Assisi en Cyriacus. Het gebouw en de geloofsgemeenschap maken sinds januari 2013 deel uit van de rooms-katholieke parochie Heilige Matteüs.

De kansel uit De Drie Tulpen, de voorganger van de huidige kerk.
Christusbeeld voor de Koepelkerk van de hand van Leonard de Fernelmont

In de kerk is rondom een galerij, waaronder kruiswegstaties zijn aangebracht. Deze staties zijn in 1881 door het atelier Stracke uit Bentheimer zandsteen vervaardigd.

De preekstoel in de kerk is afkomstig uit de voormalige schuilkerk De Drie Tulpen die aan de huidige kerk voorafging. De schuilkerk heeft aan het Achterom gestaan. De preekstoel is door W.F. Krajenschot vervaardigd. Op de stoel staan de heiligen Bernardinus van Siena, Bonaventura Antonius en Leonardus. De stoel heeft de vorm van een kelk gekregen. Het kansel was, voordat de kerk in 1988 rijksmonument werd, een zelfstandig rijksmonument.

Vooraan, aan het Grote Noord, bevindt zich een stiltecentrum in de Mariakapel. Centraal in deze kapel staat een piëta welke de naam Maria van Hoorn draagt. Op 15 mei is haar feestdag in Hoorn. In de Mariamaand (oktober) komt een gelijknamig beeld uit het Westfries Museum over naar de kerk.

Als onderdeel van de Heilige Mattheüsparochie maakt de kerk gebruik van de begraafplaats aan de Drieboomlaan. Deze begraafplaats is eveneens ontworpen door Adrianus Bleijs.

In 2021 en '22 werd de kerk gerestaureerd.[1] Tijdens de restauratie werden er op verschillende plekken kleurentrapjes gemaakt om te kijken of die geverfde onderdelen nog in de originele kleur geverfd waren. Op een aantal plekken werden juist kleuren ontdekt, waaronder in voegen, terwijl men dacht dat die plekken niet gekleurd waren.[2]

De kerk is ingeschreven in het rijksmonumentenregister onder nummer 333537.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Koepelkerk, Hoorn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.