H.H. Engelbewaarderskerk (Hoorn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoorn - Engelbewaarderskerk W.jpg
Hoorn - Engelbewaarderskerk N.jpg

De H.H. Engelbewaarderskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Johannes Poststraat in Hoorn (Noord-Holland). De kerk werd officieel opgericht op 15 april 1958, omdat de H.H. Cyriacus en Franciscuskerk op het Grote Noord overbelast raakte. In september 2008 kwam het voorstel van het bisdom Haarlem om deze kerk te sluiten. Behalve de Engelbewaarderskerk wil het bisdom nog vier andere - nabijgelegen- kerken in Zwaag, Blokker, Oosterblokker en Westwoud afstoten. In 2011 is de kerk daadwerkelijk gesloten.

Oprichting en bouw[bewerken]

Het idee voor de bouw van een nieuwe kerk in Hoorn ontstond in 1949. In 1954 werden de eerste stappen ertoe genomen: onder leiding van deken Van der Meer ontstond er een bouwcommissie, die vergaderde in het St. Jansgasthuis. Dit leidde ertoe dat er een terrein werd opgekocht, en er op dat terrein op 15 januari 1958 een noodkerk werd geopend. De pastoor van deze noodkerk was E.J.M.Hupperetz. In september 1960 werd de eerste steen van de kerk, toegewijd aan de heilige Engelbewaarders gelegd door de Hoornse oud-pastoor Huibers. In juli van het volgende jaar werd het orgel feestelijk in gebruik genomen en op 29 september 1961 werd de kerk - met de uitvoering van het gelegenheidsmuziekstuk Het Beloofde Land van Jos Moeskops - voor het eerst geopend. Het gebouw heeft een post-modernistische uitstraling gekregen en is opgedragen aan de Horinezen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor Arbeitseinsatz naar Duitsland waren gedeporteerd.

Hoewel de bouw van de kerk, mede dankzij de giften van de vele parochianen erg goedkoop uitviel, kwam het bestuur van de Engelbewaarderskerk al in 1962 in diepe schulden te zitten. Het dak moest spoedig na de opening worden vervangen en toen de vloer na enkele jaren onregelmatigheden begon te vertonen (er was niet geheid) moest daar ook veel aan verbouwd worden. Tussen 1989 en 1991 werd er opnieuw een verbouwing van de kerk uitgevoerd.

Het gebouw staat sinds september 2010 op de gemeentelijke monumentenlijst.

Toekomstige rol binnen het dekenaat[bewerken]

Sinds de opening heeft de Engelbewaarderskerk een bepaalde rol veroverd die tot op de dag van vandaag zichtbaar is. In 2006 was er binnen het Hoornse dekenaat een hevige discussie bezig over het plan de kerken van de wijken Grote Waal, Risdam en Kersenboogerd onder te brengen in één kerk: de Engelbewaarderskerk. Vanuit de wijkbesturen is er grote kritiek op dat plan geleverd, omdat het de identiteit van wijkkerken zou beschadigen.

Nieuwe functie[bewerken]

Sinds 2011 is de kerk niet meer in gebruik voor de eredienst. In het gebouw is nu een uitvaartcentrum gevestigd.[1]

Noot[bewerken]

Externe link[bewerken]