Gersters huis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gersterov dom
Gersters huis
Locatie
Locatie Košice, Hlavná ulica 9
Coördinaten 48° 43′ NB, 21° 16′ OL
Status en tijdlijn
Status Bewaard.
Oorspr. functie Woning.
Start bouw 1830
Architectuur
Bouwstijl Classicisme.
Erkenning
Monumentstatus Nationaal cultureel monument
Detailkaart
Gersters huis (Slowakije)
Gersters huis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Gersters huis (Slowaaks: Gersterov dom) is het geboortehuis van Vojtech Mikuláš Gerster (Hongaars: Béla Gerster). Het is een classicistisch gebouw, gelegen aan de Hlavnástraat 9 in de Slowaakse stad Košice (wijk: Staré Mesto).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 oktober 1850 werd Vojtech Gerster (†1923) in dit huis geboren. Vojtech Gerster was een belangrijke ingenieur en bouwondernemer. Hij was de ontwerper van het kanaal van Korinthe, was medeontwerper van het Panamakanaal en ontwierp eveneens de spoorlijn die van Košice naar Turňa nad Bodvou leidt[1].

Aan zijn geboortehuis is te zijner gedachtenis sedert 21 april 1999 een gedenkplaat aangebracht. Daarop leest men een toelichting in drie talen. Het bord bevat ook miniatuurlandkaarten die het Kanaal van Korinthe en het Panamakanaal voorstellen.

De woning werd gebouwd door Jozef Gerster, in casu Vojtech's grootvader. Deze man had aanvankelijk een eerste huis aangekocht in de Zvonárskástraat (een zijstraat van de Hlavnástraat). Hij liet deze eerste woning nadien vergroten door de bouw van een tweede aansluitende en nieuwe woning in de toentertijd uitbreidende Hlavnástraat. Deze tweede woning is thans gekend als Gersters huis.

Het gebouw staat op een plaats waar ooit een deel van de stadswal van Košice lag. Die stadsmuur werd reeds in de tijd van de Árpáden gebouwd (van 1261 tot 1290), en in de jaren 1830 gesloopt.

Gersters huis werd op 16 oktober 1963 geregistreerd als nationaal cultureel monument van de Slowaakse Republiek.

Illustraties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gerster's House, Košice van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.