Gert-Martin Greuel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gert-Martin Greuel in Oberwolfach, 2006

Gert-Martin Greuel (1944) is een Duits wiskundige die zich bezighoudt met de computeralgebra, algebraïsche meetkunde (singulariteitstheorie) en de complexe analyse.

Greuel studeerde van 1965 tot 1971 wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Göttingen en de ETH Zürich. In 1971 studeerde hij af in Göttingen. Daarna werd hij daar wetenschappelijk medewerker. In 1973 promoveerde hij bij Egbert Brieskorn (Der Gauss-Manin-Zusammenhang isolierter Singularitäten von vollständigen Durchschnitten). Daarna werd hij assistent aan de Universiteit van Bonn, waar hij in 1980 habilitierte. Sinds 1981 is hij hoogleraar aan de Technische Universiteit van Kaiserslautern, waar hij sinds 1993 het Zentrum für Computeralgebra leidt.

Vanaf 2002 is hij de opvolger van Matthias Kreck als directeur van het Wiskundig Onderzoeksinstituut van Oberwolfach. Vanaf 2010 is hij voorzitter van de European Research Centres on Mathematics

Greuel ontwikkelde met Gerhard Pfister (ook professor in Kaiserslautern) en andere de computeralgebrataal Singular met toepassingen in de algebraïsche meetkunde, in het bijzonder de studie van singulariteiten, een specialiteit die Greuel van zijn leermeester Brieskorn heeft overgenomen.

Op 1 januari 2012 werd Gert-Martin Greuel hoofdredacteur van het Zentralblattes für Mathematik.[1]

Voetnoten[bewerken]

Externe links[bewerken]