Gevangenbewaarder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een gevangenbewaarder of cipier is een functionaris binnen het gevangeniswezen.

Nederland[bewerken]

De officiële naam binnen de Nederlandse Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is penitentiair inrichtingswerker (piw'er). Deze functionaris begeleidt de gedetineerden tijdens hun detentie. Een Bewaarder (Bewa) is een functionaris die belast is met toegangscontrole, uitgangscontrole, controleren en registreren van legitimatiebewijzen, bij het aantreffen van contrabande bij bezoek aanhouding verrichten en de verdachte overgeven aan de politie, signaleren en alarmeren bij onveilige en verdachte situaties, toezicht houden bij het transport naar en van de bezoekzalen, werkzalen, sportzalen enzovoort. Verder het beheer van sleutels en portofoons.

Een aspirant-bewaarder loopt gemiddeld zes weken mee met een mentor die de eerste beginselen van de functie bijbrengt. Daarna volgt een basisberoepsopleiding waarbij het behalen van het diploma een pre is om voor een vaste aanstelling in aanmerking te komen.

België[bewerken]

In België heten de cipiers officieel penitentiair bewakingsassistent (een gallicisme), en hebben een ambtenarenstatuut binnen de federale overheid, federale overheidsdienst Justitie, directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI).

De bewaarder werkt met gedetineerden en bewoners die zijn ingesloten in gevangenissen, detentiecentra en uitzetcentra. Dit betekent bijvoorbeeld het uitvoeren van toegang- en uitgangscontroles, legitimatiedocumenten registreren en risicovolle goederen opspoort door gebruik te maken van detectiepoorten en doorlichtingapparatuur of door te fouilleren. Het signaleren van onveilige situaties met camera’s en vaststellen of de afsluitingen goed verlopen. De bewaarder zorgt voor het beheer van de sleutels, piepers en portofoons. Verder houdt hij het toezicht tijdens het bezoek, sport en arbeid.

In België zijn er diplomavereisten om te solliciteren voor de functie van cipier. Men moet nu in het bezit zijn van een diploma hoger secundair onderwijs. Na een centraal georganiseerd selectie-examen, krijgen de aspiranten een circa zes maanden durende interne opleiding, die het midden houdt tussen die van opvoeder en politieagent.