Geveltuin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
geveltuintje met onder meer stokrozen.
Gevelbeplanting in Utrecht

Een geveltuin of tegeltuin is een strook begroeide openbare ruimte die gelegen is voor een huis en onderhouden wordt door de bewoner van dat huis.[1] De term geveltuin wordt in Nederland gebezigd terwijl men in België vaker over een tegeltuin spreekt.

Aanleg[bewerken]

In de aanleg wordt meestal net naast het huis een tegel of smalle strook bestrating verwijderd. In de vrijgekomen ruimte kan dan tot op ten minste 30 centimeter diepte de grond voor de planten geschikt worden gemaakt. Gevelplanten en eventueel nog enkele bodembedekkers of andere bloemen die niet veel plaats vragen, kunnen vervolgens het tuintje gaan vormen. Ook klimplanten en muurplanten tegen de gevel worden aangewend.

Toestemming[bewerken]

Bij de aanleg in openbaar gebied is er vaak toestemming nodig van de gemeente waar men woont. In België en Nederland zijn er meerdere gemeentes die, onder voorwaarden, welwillend tegenover aanleg staan.

Nut van een gevel- of tegeltuin[bewerken]

Er wordt er een stukje groen aan de stad of buurt toegevoegd, wat goed is voor de dieren (Animalia). Het tuintje zal na verloop van tijd een redelijke insectenrijkdom hebben en daarbij ook natuurlijk veel spinnen (Araneae) en spinachtigen (Arachnida) bevatten, misschien zelfs enkele zoogdieren (Mammalia) en andere gewervelden.

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Soms wordt het tegenovergestelde onder een tegeltuin verstaan: ruimtes die bestemd zijn voor groen raken versteend doordat die bestraat worden.